Wijn

Gelber Muskateller: Vrolijk geurend

Gelber Muskateller

Gelber Muskateller

Niets zo opwekkend na een stevige wandeling als een glas Gelber Muskateller. Verkwikt vervolg je daarna gewoon je weg, liefst wel heuvel af…  Gelber Muskateller mag zich over toenemende populariteit verheugen. In tien jaar tijd, tussen 1999 tot 2009, is de aanplant Gelber Muskateller-druiven in Oostenrijk met 267 procent gestegen. Meer dan 525 hectare fruitige muskaatdruifjes staan er tegenwoordig in het land. Vooral ’s zomers wordt daar enorm van genoten. Als Muscat Blanc á petits grains is de druif in de officiële literatuur bekend; Gelber Muskateller is een van de vele synoniemen. ‘Gelber’ verwijst naar de kleur van de schil, maar er zijn ook varianten met een rood velletje.

In Oostenrijk komt het druivenras al heel lang voor; een eerste officiële vermelding dateert uit circa 1400, in een oorkonde uit de Wachau. Het was geen druif met een hoge status, al schijnen Karel de Grote en Frederik Barbarossa dol op de wijnen te zijn geweest. Een oud volksliedje, opgeschreven in 1567, meldt: ‘Mei allerliabster Bruader is daham im Kölla, hat a hölzerns Jackerl an, hoaßt da Muskatöller’.

Over het algemeen zijn Gelbe Muskateller-wijnen licht en vrolijk. Een muskaatwijn pik je er meestal zo uit dankzij de onmiskenbaar aromatische geur en smaak van… muskaatdruiven! Hoewel er zoete varianten gemaakt worden, zijn de meeste Gelbe Muskatellers in Oostenrijk mooi droog. Het zijn perfecte wijnen voor op het terras en als aperitief, maar ook bij lichte salades en asperges brengen ze een vrolijke noot.

De druivenstokken houden van warmte en stellen weinig eisen aan de bodem. Ze groeien op de meeste plekken uitstekend. Daarom ook vind je in heel Oostenrijk wijnen van deze druif, al hebben die van Stiermarken de grootste bekendheid. Aangezien de productie nog steeds niet heel groot is – slechts 1 procent van het totaal – is het niet zo gemakkelijk ze in Nederland of België te bemachtigen. Gelukkig zijn ze er na enig speurwerk wel, zelfs uit verschillende regio’s. Of je bestelt ze gewoon direct bij de wijnboer in Oostenrijk.




Het glooiende landschap van het Appelland
Lavanttal-Obstbäume © Lavanttaler Obst Lavanttaler Obst
Chrystal Cube
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer