Wijn

Sankt Laurent: Serieus fris

Sankt Laurent

Sankt Laurent

De heilige die zijn naam leende aan het rode Oostenrijkse druivenras Sankt Laurent is de patroonheilige van de koks: Laurentius. Zijn naamdag is op 10 augustus, de datum waarop de Laurenzi- of Lorenztraube begint te rijpen. Deze regionale synoniemen vind je op het etiket meestal als Sankt Laurent of St. Laurent.

Over het algemeen zijn het aromatische wijnen, geurend naar zure kersen en rood fruit. Ze zijn diep van kleur, voelen in de mond fluwelig maar toch stevig aan en zijn meestal soepel drinkbaar. Sankt Laurent doet veel wijnliefhebbers aan Pinot Noir denken. Beide worden gekenmerkt door elegantie en friszuur fruit. Niet al te zwaar en toch echt serieus. Toch moet de exacte verwantschap tussen de twee druiven nog vastgesteld worden. Wel geldt Sankt Laurent als een inheems Oostenrijks ras, in de 19e eeuw vooral door de abdij van Klosterneuburg gepromoot. De huidige aanplant is niet erg groot: slechts 732 hectare in 2015 oftewel 1,6% van het totaal. De meeste wijngaarden met Sankt Laurent vind je in Burgenland, de Thermenregion en het Weinviertel.

Lang was Sankt Laurent gewoon een druif die wijnboeren in de wijngaard hadden staan omdat ze ook een simpele rode wijn wilden maken. Totdat een aantal wijnmakers met de druif gingen pionieren en er serieuze resultaten ontstonden.
Het glooiende landschap van het Appelland
Lavanttal-Obstbäume © Lavanttaler Obst Lavanttaler Obst
Chrystal Cube
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer