Smaakreportage

Genotstour door het Marchfeld

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

Mede dankzij het opkomende toerisme ontwikkelt het Marchfeld in Neder-Oostenrijk zich meer en meer tot een regio voor fijnproevers. Op bezoek bij lokale producenten met passie voor kwaliteit en authenticiteit.
Marchfeld

Marchfeld, graan- en groenteschuur van Oostenrijk © WTG Himml

Tot eind jaren tachtig was het Marchfeld in Nederoostenrijkse Weinviertel, slechts 30 kilometer van Wenen, een vrijwel onopgemerkte uithoek van het land. De ligging langs de grens met Slowakije en het ijzeren gordijn maakte het weinig attractief om hier te investeren in (toeristische) infrastructuur. De uiterst vruchtbare streek ontwikkelde zich daarom vooral tot graan- en groenteschuur van Oostenrijk, met schier eindeloos lijkende akkers.

 Al is de landbouw hier nog steeds de primaire inkomstenbron, het Marchfeld zoekt intussen ook voorzichtig naar manieren om ‘zacht’ toerisme te stimuleren – want de regio heeft veel meer te bieden. Bijvoorbeeld veertien beschermde natuurgebieden, onder wie twee rivierbeemd-landschappen (langs de Donau en March), steppen en zeldzame zandduinen. Een groot deel daarvan kan wandelend of per fiets worden verkend.

Voor wie in geschiedenis en cultuur geïnteresseerd is, zijn uitstapjes mogelijk naar de vijf barokke Marchfelder (jacht)kastelen met weelderige tuinen, ooit eigendom van de Habsburgers en hun adellijke vrienden. De paleizen (Orth, Hof, Niederweiden, Eckartsau en Marchegg) werden in de afgelopen decennia allemaal zorgvuldig gerestaureerd en zijn nu publiek toegankelijk.

Fijnproevers

Familie Zoubek

Familie Zoubek © Thomas Topf

Mede dankzij het opkomende toerisme ontwikkelt het Marchfeld zich ook meer en meer tot een regio voor fijnproevers. Lange tijd werd op grote schaal geproduceerd voor de levensmiddelen- en zadenindustrie, maar intussen vinden steeds meer boeren nieuwe manieren om hun producten aan de man te brengen. Tijdens een verkenning van het Marchfeld kun je nu bijvoorbeeld in tal van boerderijwinkels terecht voor lokale lekkernijen. Zo ook in die van Sigrid en Gerhard Zoubek, pioniers van het boeren-nieuwe-stijl. In 1997 namen ze het 70 hectare grote bedrijf van haar ouders in Glinzendorf over, dat ze uit overtuiging omvormden tot de biologisch boerderij ADAMAH. Dit Hebreeuwse woord voor ‘levende aarde’ staat voor de missie die ze willen uitdragen. Zoals Gerhard Zoubek het formuleert: ‘De bodem is de basis van het leven – zonder gezonde bodem is er geen landbouw mogelijk.’

De eigenlijk als psychotherapeut opgeleide boer vertelt met smaak over de beginjaren, toen zijn schoonouders vreesden dat hij en zijn vrouw het bedrijf om zeep zouden brengen met hun biologische ambities. Er zou immers alleen onkruid groeien en de mensen zouden verhongeren. ‘Toen het een succes werd’, aldus Zoubek, ‘beweerde mijn schoonmoeder echter dat de omschakeling haar idee was geweest.’

Biohofladen Adamah

Entree boerderijwinkel Adamah

Dat mensen wel degelijk geïnteresseerd waren in biologische gewassen, ontdekte hij nadat hij zeventig verschillende soorten pompoenen had aangeplant – zowel eetbaar als sier – en hij die via een ‘pompoenfeest’ wilde promoten. ‘We verstuurden 100 flyers aan bekenden in de alternatieve scene, dachten dat er misschien dertig mensen op af zouden komen maar kregen die dag uiteindelijk driehonderd mensen over de vloer. Ik zie mijn schoonvader nog stomverbaasd rondlopen tussen de auto’s.’

In 2000 begon Zoubek als een van de eersten in Oostenrijk met het aan huis bezorgen van biologische groenten-boxen. De eerste klanten had hij leren kennen op de biologische markten waar hij al vanaf het begin zijn waren aan de man bracht. Dit ‘Bio Kistl’ werd een succes, mede door de geringe afstand tot Wenen – waar het in ‘groene’ kringen als een lopend vuurtje rondging. Inmiddels zorgt ook hun druk bezochte boerderijwinkel voor de nodige afzet van eigen producten en die van gelijkgestemde producenten.

Biohofladen Adamah

In de boerderijwinkel: Meer dan 1600 producten

De Zoubeks stoppen veel tijd in educatie, met onder andere Schule am Bauernhof (voor schoolklassen), kinderkookcursussen en kruidenworkshops voor kinderen. Op hun vier eigen kinderen hebben ze hun missie in elk geval met succes overgebracht. Allemaal werken ze inmiddels met dezelfde passie in het familiebedrijf. Nu de toekomst is verzekerd, wil de familie binnenkort ook gastronomie aanbieden. Zoubek: ‘Deze locatie moet een echt trefpunt worden waar wij als familie aanwezig en aanraakbaar zijn en waar we tal van evenementen organiseren zodat mensen zelf kunnen ervaren wat het betekent om met en niet tegen de natuur te werken.’

De boerderijwinkel BioLaden (geopend van maandag t/m zaterdag) verkoopt meer dan 1600 biologische producten. Naast groenten en fruit ook brood en banket, zuivel, vleeswaren en delicatessen, huishoudelijke producten en geschenken. Je kunt er ook terecht voor een lunch-to-go.
Sonnenweg 11 in Glinzendorf, adamah.at

Schatkamer

Familie Michaeler © Schwarz, König & Sinzinger

Boer Gerhard Michaeler uit Marchegg produceerde lange tijd uitsluitend voor de industrie: zijn biologische erwten, bonen, spinazie en kruiden belandden meestal diepgevroren in de schappen van de supermarkt. Naast deze ‘soorten voor de massa’ (‘mijn basisinkomen’) experimenteert hij tegenwoordig meer en meer met oude, robuuste soorten, die al honderden jaren van nature groeien, zoals rammenas, pastinaken, de Wiener Bronzenkugel (een bronskleurige ui) of droog geteelde rijst. De lagere opbrengst neemt hij op de koop toe. Voor biologische boeren, vertelt hij, is het Marchfeld een schatkamer. ‘Hier groeit alles. Dankzij de steppes van de Pannonische vlakte hebben we een vrijwel constante wind, wat schimmelvorming tegengaat. De zomers zijn droog en warm, maar dankzij de March en Donau kunnen we goed bewateren. En we hebben heel vruchtbare bodems: Naast zwarte aarde, löss en lössleem ook goed waterdoorlatende grindbodems.’
Zijn boodschap: Je hebt hier echt geen chemie nodig.

Dat hij biologisch wilde boeren, stond voor hem van jongs af aan vast. ‘Ik ben op deze boerderij opgegroeid. Toen ik een jaar of vijftien was, zag ik de insecten letterlijk dood neervallen toen mijn vader weer eens met chemische bestrijdingsmiddelen aan de slag was geweest. Dat was een voor mij levensbepalend moment. De microben in de bodem zijn in de loop van honderdduizenden jaren gegroeid en nu maken wij het dankzij enkele tientallen jaren intensieve landbouw kapot. De natuur schreeuwt pas als het te laat is en we al te veel vernietigd hebben. Zo kunnen we niet doorgaan.’

Demonstratieruimte

Ontvangstruimte © Schwarz, König & Sinzinger

Daarom steekt hij net als de Zoubeks veel tijd in educatie. Geregeld neemt hij kinderen in een aanhanger achter zijn tractor mee naar zijn akkers om samen groenten te oogsten. Dan stopt hij graag bij een wortelveld, trekt een wortel uit de grond, klopt het zand eraf en bijt een stuk af. ‘Dan kijken ze me allemaal met grote ogen aan, omdat ik die wortel niet eerst heb afgewassen of geschraapt. Een mooi moment om uit te leggen dat er in biologische aarde niets zit dat ongezond is.’
Als kinderen vervolgens zelf een wortel uit de grond trekken en opeten, is zijn missie geslaagd. ‘Het is echt learning by doing. Als ze een groente eenmaal zelf geoogst hebben, is het niet vies meer.’

Dat het Marchfeld steeds meer toeristen trekt, doet Michaeler plezier. Hij hoopt dat het culinaire niveau in de regio daardoor een kwaliteitsimpuls krijgt. ‘Voor veel restaurants is het nu nog lastig om het hoofd boven water te houden. Hun producten moeten vooral goedkoop zijn. Als er meer gasten komen, kun je je als Gasthaus onderscheiden door met kwalitatief betere, biologische producten te koken.’

De familie Michaeler heeft een kleine boerderijwinkel (zelfbediening) met onder andere aardappels, vruchtensappen en meel van (door hen zelf gedroogde en gemalen) zoete aardappels.
Hauptstraße 56 in Marchegg, biogemuese-marchfeld.com

Duindoorn

Hubicek

Familie Hubicek

Wie op culinaire ontdekkingstocht door het Marchfeld reist, komt overal wel producenten met passie tegen. Zo verbouwt biologische boer Anton Hubicek op 100 hectare grond graan en groente, maar houdt hij ook Mangalitza- en Schwäbisch-Hällische varkens en Schotse hooglanders. Een bezoek aan zijn Hofladen in Breitensee is zeker de moeite waard vanwege de overweldigende keuze aan vleesspecialiteiten. Nu worden zijn dieren nog geslacht bij een biologische boerderij in de buurt, maar Hubiceks ambitie is het bouwen van een eigen vlees- en worstmakerij met aanpalende grote boerderijwinkel – waar hij dan ook producten van andere biologische producenten uit de regio wil aanbieden.

De openingstijden van de Hofladen zijn nu nog beperkt. Informatie: Ortsstraße 36 in Breitensee, biohof-hubicek.at

Veronika en René Burik

René en Veronika Burik

Veronika en René Burik van biologisch bedrijf Sandorngarten zijn beiden zij-instromers in de landbouw. Veronika groeide weliswaar op een boerderij op (nu gerund door haar broer), maar werkte na haar studie in Wenen. Enkele jaren geleden, tijdens haar zwangerschapsverlof, begon het alsnog te kriebelen. Ze wilde zelf aan de slag op het zes hectare grote stuk grond dat ze van haar ouders had gekregen. ‘We wisten meteen dat we een nicheproduct moesten zoeken, want als relatief kleine boer kunnen we niet concurreren met de grotere graan- en groenteboeren in de regio.’

Het werd duindoorn omdat haar lapje grond bestaat uit karige grindbodems: Uitlopers van de ooit uitgestrekte zandduinen die in deze omgeving tijdens de ijstijd zijn gevormd door fijn sediment dat de wind van de zand- en grindbanken van de rivieren hier naartoe transporteerde. Vandaag de dag zijn er nog slechts enkele, streng beschermde resten van deze ‘binnenduinen’ bewaard gebleven. Veel groeit er niet, maar duindoorn voelt zich er – net als aan de Nederlandse en Duitse kust – wel thuis. Veronika verkoopt een deel van haar oogst aan Sandicca – een bedrijf uit Stiermarken dat er onder andere cosmetica en voedingssupplementen van maakt. De rest verwerkt ze zelf tot sappen en spreads met duindoorn als basis, die net als de producten van Sandicca te koop zijn in de houten schuur annex winkel op haar grondstuk.

De Sanddorngarten en Hofladen zijn van april tot oktober elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Informatie over route en bereikbaarheid: sanddorngarten.com

Bierbrouwerij

Manfred Bauer

Manfred Bauer

Manfred Bauer is dan wel zelf geen boer, maar in zijn Storchenbräu in Untersiebenbrunn verwerkt hij wel het graan van zijn boerende broer. Naam en logo van zijn bierbrouwerij zijn een verwijzing naar de ooievaarskolonie die broedt bij het nabijgelegen kasteel Marchegg (Storch=ooievaar). Omdat daar de nodige toeristen op afkomen, biedt Bauer in zijn brouwerij rondleidingen met proeverij en lunch aan. ‘Want gasten combineren natuur en cultuur graag met ontspanning.’

Het is zijn manier om bij te dragen aan de toeristische ontwikkeling van de regio. Het brouwen is voor Brauer een late roeping, nadat hij eerder werkte bij een producent van industriealcohol. Begonnen in 2004 brouwt hij inmiddels 140.000 liter ambachtelijk, niet gepasteuriseerd bier per jaar, in tien smaken: Van Märzen en pils tot tarwe, bock, spelt en het biologisch bier Adebar (een oud Germaans woord voor ooievaar). Waarom zo veel in een relatief kleine brouwerij? ‘Telkens als ik een seizoenbier maak, zetten klanten me onder druk om het ook na afloop van het seizoen te blijven produceren. Dat doe ik dan maar.’

Klanten protesteerden ook toen hij z’n statiegeld-beugelflessen wilde vervangen door flessen met kroonkurk. Opnieuw besloot Bauer het dan maar zo te laten. Hij liet er een speciale vulmachine voor bouwen, die hem beperkt in z’n capaciteit. Gelukkig heeft hij niet de ambitie om veel groter te worden. ‘Ik produceer bewust voor deze regio, omdat ik vind dat je lokale producten moet proeven waar ze zijn gemaakt. Als ik zelf op reis ben, koop en eet ik ook de lokale specialiteiten en geen cola die ik overal kan krijgen.’

In zijn brouwerijwinkel verkoopt Manfred Bauer niet alleen z’n eigen bieren, limonades, likeuren en brandewijnen, maar ook een selectie van andere regionale lekkernijen. Erste Straße 7 in Untersiebenbrunn, bauersbier.at

Asperges

Biohofladen Magoschitz

Biohofladen Magoschitz

Last but nog least: Wie het Marchfeld bezoekt, kan om één groente niet heen. De regio is al tientallen jaren beroemd vanwege de asperges die er vandaan komen. Ze gedijen er goed op de losse grond met een leem- en kleigehalte van ongeveer 20 procent. Van de 800 hectare waarop in Oostenrijk asperges worden aangebouwd, liggen er 500 in deze regio. De vereniging Marchfeld Spargel g.g.A. maakt onderling goede afspraken over wie aan welke supermarkt levert, zodat de aspergetelers elkaar niet beconcurreren en dus allemaal een goede boterham verdienen. Een zegen, aldus voorzitter Werner Magoschitz van Spargelhof Magoschitz. ‘Daardoor kunnen we niet onder druk worden gezet om onder de prijs te verkopen.’

Werner Magoschitz

Werner Magoschitz

Magoschitz was een van de pioniers van de aspergeteelt in de regio. Hij zette zijn eerste planten al in 1975 op de 14 hectare grond die hij van zijn ouders had gekregen; vandaag de dag oogst hij jaarlijks 140 hectare aspergevelden. Hij runt het familiebedrijf samen met zijn vrouw Barbara. Bij hun boerderijwinkel is het tijdens het seizoen – van april tot eind juni – een komen en gaan van mensen die de geliefde groente willen kopen. Sinds 1996 is de term ‘Marchfeldspargel’ door de Europese Unie erkend als beschermde geografische aanduiding. Magoschitz legt uit dat om een kwaliteitscriterium gaat. ‘De Marchfeldspargel mag niet langer dan 22 centimeter zijn en er mogen alleen bepaalde soorten asperges voor worden gebruikt.’

Op zijn Spargelhof biedt hij rondleidingen aan, waarbij gasten worden ondergedompeld in de kleurrijke wereld van de asperge: Wit (de klassieker), groen (de lekkerste, vindt Magoschitz zelf, met bovendien meer vitamine D en mineralen) en paars (de nieuwste soort).

Net als veel andere producenten in de regio is ook Magoschitz een man met een missie. Zo kan hij zich opwinden over de Peruaanse asperges die er in de supermarkt worden verkocht. ‘Die hebben veel te lang in water gelegen om ze tijdens het transport koel te houden. Die zijn fysiologisch dood en dus geen levensmiddel meer. Bovendien zijn ze met chemische middelen behandeld om ze te conserveren.’

Net als groenteboer Michaeler hoopt hij dat het toerisme in de regio zich verder ontwikkeld, zodat gastronomen het zich kunnen permitteren hun asperges niet meer bij de groothandel kopen maar direct bij de producent. ‘Verser en dus lekkerder.’

De Hofladen van de familie Magoschitz verkoopt naast asperges tal van andere regionale producten en is vrijwel het hele jaar geopend. Kirchengasse 1 in Mansdorf/Donau, solo-select.at

Genotsfietsen

Biologische producten

Biologische producten

De route naar een nieuw soort agritoerisme begint vorm te krijgen. Sinds enkele jaren kunnen gasten op één dag in mei intekenen voor de Marchfelder Genusstour. Regionale producenten openen dan hun deuren voor rondleidingen, workshops, proeverijen en ‘ab hof’-verkoop. Ook wijnboeren uit het nabije Carnuntum doen dan mee. Dit alles zou kunnen uitgroeien tot een toeristische Genussradweg met uitstapjes naar producenten van streekproducten en -specialiteiten. De infrastructuur ligt er al in de vorm van de (vlakke) Marchfeld-Kanalradweg die van Wenen dwars door het Marchfeld naar het eindpunt bij Schloss Hof voert. Al fietsend kun je niet alleen de Marchfelder kastelen bezoeken, maar ook langsgaan bij veel van de in dit artikel genoemde producenten. ‘Wil agritoerisme succesvol zijn’, aldus Magoschitz, ‘dan heb je producenten, gastronomie én coördinatie vanuit de toerismebureaus nodig. Alleen dan kunnen we landbouw tot een belevenis maken.’




Tips & Adressen

Algemeen

De regio Marchegg ligt in het Weinviertel in Neder-Oostenrijk tussen de metropolen Wenen en Bratislava in Slovakije. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Wenen-Schwechat. Vanaf Wenen zijn er goede treinverbindingen naar station Marchegg, zodat een  dagtrip vanuit de Oostenrijkse hoofdstad goed mogelijk is. De veelzijdigheid van het Marchfelder landschap is vooral goed zichtbaar in de maanden mei en juni, als de akkers en velden dankzij de verschillende gewassen in tal van kleuren bloeien.

Algemene informatie over accommodaties, gastronomie, evenementen, fiets- en wandelroutes bij Weinviertel Tourismus: weinviertel.at / weinviertel.at/marchfeld-im-weinviertel

Door het Weinviertel lopen meerdere fietsroutes, zoals de Marchfelder Kanalradweg, de Marchfelder Brücken Radroute, de Kamp-Thaya-March-radroute, de Schlösserreich Familien-Radroute en de Iron Curtain Trail EuroVelo 13. Een overzicht van speciale fietsarrangementen vindt je op www.weinviertel.at/rad-angebote

Eten & Drinken

Humers Uferhaus
Uferhaus

Humers Uferhaus: Trekpleister voor visliefhebbers

Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het uitstekende Humers Uferhaus, idyllisch gelegen aan de Donau-uiterwaarden in het nationale park Donau-Auen. Je eet hier bijzondere en goed klaargemaakte zoetwatervisspecialiteiten, zoals huisgerookt karperspek, gepaneerde, gefrituurde karpermelk of karper ‘naar een recept van Oma Aloysia’, maar ook dagverse zalmforel, snoek, paling, snoekbaars of meerval. Bij mooi weer zit je heerlijk op het zonnige terras aan het water. Binnen zorgen grote panoramavensters voor de verbinding met de Donau en de natuur. Uferstraße 20 in Orth an der Donau, uferhaus.at

Daslook

Daslook in de Donau-auen rondpm het Uferhaus

Nagl-Hager

Bij Landgasthaus Nagl-Hager In het plaatsje Marchegg staan naast klassiek Oostenrijkse gerechten als Schnitzel, Spätzle of Tiroler Gröstl ook een aantal vis- en vegetarische gerechten op de kaart en is er een dagelijks wisselend middagmenu. De inrichting van het restaurant is wat gedateerd, maar in de schaduwrijke binnentuin is het heerlijk toeven. Hauptstraße 30 in Marchegg, landgasthaus-nagl-hager.at

Kopriva

Het Landgasthaus van de familie Kopriva in Obersiebenbrunn, een van de betere restaurants in het Marchfeld, heeft voor ieders smaak iets te bieden: Oostenrijkse klassiekers, een ruime keuze aan pastagerechten en een wisselende seizoenkaart. Smaakvolle inrichting met houten lambrisering, vriendelijke bediening. Hauptplatz 5 in Obersiebenbrunn, kopriva-o7b.at

Overnachten

Bauers Gästehaus

Susanne en Johann Bauer runnen hun kleine, fijne hotel sinds 2016 in een pand waarin eerder een Chinees restaurant was gevestigd. De kamers zijn modern en comfortabel en het ontbijtbuffet is prima. In de aanpalende feestzaal Bauers Bühne treden met enige regelmaat goede bands op. Marktplatz 3 in Obersiebenbrunn, gaestehaus-marchfeld.at

Bernstein Motel

Het motel van Alexandra en Andreas Pataki (aangesloten bij de budget FairSleep hotels & Motels) bestaat uit twee tegenover elkaar liggende panden met elk een (gratis) parkeerplaats voor gasten en een fietsenstalling. Moderne, eenvoudige kamers met gemeenschappelijke keuken. Ook ontbijten in het naast het motel gelegen café Bernstein is mogelijk. Andreas Pataki gebruikt het motel tevens als galerie voor zijn kunst, die sterk is geïnspireerd door de Duitse kunstenaarsgroep Der Blauer Reiter. Rudolf Pataki-Gasse 1 en Feldgasse 1 in Marchegg, motel-marchegg.at

Ook zien

Marchegg
Przemysl standbeeld

Standbeeld voor Ottokar II van Bohemen in Marchegg (Tsjechisch: Přemysl Otakar II.)

Marchegg heeft een bewogen geschiedenis. Het stadje werd in 1268 gesticht door de Boheemse koning Ottokar II (1230/33-1278), die indertijd delen van Oostenrijk had geannexeerd. Marchegg was geen burgerlijke stad (vandaar dat er weinig historische panden zijn), maar diende als grensbastion tegen de oprukkende Hongaren. Er woonden dan ook vooral militairen en hun verzorgers – onder wie veel boeren die binnen de stadsmuren voldoende voedsel verbouwden om elke belegering te kunnen doorstaan. Marchegg was met een oppervlakte van circa 57 hectare toen zelfs een van de grootste steden in Midden-Europa, met een kolossaal stadsplein dat plek bood aan 40.000 marcherende troepen. De 3,8 kilometer lange stadsmuur (na Wenen de langste van Oostenrijk) omsloot de plaats slechts aan drie zijden. De vierde ‘muur’ werd gevormd door de sowieso niet te doorkruisen rivier March met omringend moeras.

Van de stadsmuur staan nu nog grote delen overeind, onder andere de Wienertor-toren en resten van de Hongaarse poort. Ook het gotische gedeelte van de parochiekerk is bezienswaardig. Informatieborden bij die kerk vertellen over het belang van koning Ottokar II voor het Marchfeld. Hij regeerde er slechts tien jaar. Op 26 augustus 1278 werd hij bij de slag van Dürnkrut en Jedenspeigen (ook wel de slacht op het Marchfeld genoemd) verslagen door de Habsburgse keizer Rudolf I. Ottokar II kwam daarbij om het leven en het Marchfeld werd onderdeel van het Habsburgse rijk.

 Marchegg is één van elf Stadtmauerstädte in Neder-Oostenrijk. Meer informatie over stadsrondleidingen, gastronomie, musea e.d.: stadtmauerstaedte.at/marchegg

Het toerismebureau Marchegg is gevestigd in het Storchenhaus in kasteel Marchegg, schloss.marchegg.at

Familie Ooievaar
Ooievaar

Ooievaar

Wie tussen maart en augustus bij kasteel Marchegg omhoog kijkt, ziet altijd wel een lid van de familie Ooievaar op een van de schoorstenen zitten. Het stadje Marchegg is al zeker sinds 1890 het zomerverblijf van de grootste in bomen broedende kolonie witte ooievaars van Midden-Europa. Behalve op de schoorstenen van het kasteel nesten ze met name op de afgezaagde of afgebroken toppen van knoestige, oude eikenbomen. In ongeveer vijftig nesten (die tweeduizend kilo zwaar kunnen worden) worden jaarlijks soms meer dan 100 jonge ooievaars grootgebracht. Dat is te danken aan de ligging van kasteel Marchegg te midden van het door het Wereldnatuurfonds beheerde natuurreservaat March-Auen. Hier vinden de vogels in de weidse, vaak overstroomde rivieruiterwaarden meer dan genoeg voedsel, zoals kikkers, slangen en muizen.

De ooievaarskolonie kan op eigen gelegenheid worden bezocht (vlakbij het kasteel is een uitzichtplatform) of in het kader van een rondleiding. Meer informatie over de ooievaars en natuurtoerisme in de March-Auen is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum van het WNF in kasteel Marchegg: stochenhaus-marchegg.at

Marchfelder Schlösserreich
Marchfelder Schlösserreich

Overzichtkaart Marchfelder Schlösserreich

Schloss Hof, Niederweiden, Eckartsau, Marchegg en Orth… dat het Marchfeld rijk is aan kastelen, heeft alles te maken met de ligging nabij metropool Wenen en het feit dat de adel – met name het huis Habsburgs – in de omgeving van de stad wilde jagen én haar in de zomer wilde ontvluchten. Lees hier meer over het zogeheten Marchfelder Schlösserreich.




Staller waterval
Hallstatt
Brüggaweg naar de Kesselwaterval
Basiliek St. Michael
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Traunsee bij Traunkirchen
Kerk van St Wolfgang achte Hotel Weisses Rössl
Endlinge
Steinach am Brenner
Zell am Ziller
Hintertux Gletcherskigebied
Verdringing van de lariksen
Chrystal Cube
Iron Curtain TrailLuc Oteman
Mountainbiketrail Mutters
Neusiedlersee
© Matthias Ledwinka
Wormser Hütte, Montafon
Erzberg
Samson
© Tourismusverband Werfen
Oostenrijk Magazine
Uitzicht op Nauders
© FREN Media, Emely Nobis