Wijn

Zweigelt: Oostenrijkse uitvinding

Zweigelt

Zweigelt

Sinds een jaar of vijftien is de vraag naar rode wijn in Oostenrijk enorm gegroeid, reden voor de wijnboeren om meer rode druivenrassen aan te planten. Zweigelt voert in aantallen hectaren het rode klassement aan, maar de druif heeft geen eeuwenoude historie.

Onderzoeker Fritz Zweigelt kruiste aan het begin van de 20ste eeuw de inheemse rassen Blaufränkisch en Sankt-Laurent. Dat leverde in 1922 de druif op die later zijn naam kreeg. Tegenwoordig tref je de druif overal in de Oostenrijkse wijngaarden aan. Het bekendst zijn echter de wijnen die ervan worden gemaakt in Carnuntum en Burgenland.

De kersenrode Zweigelt is er in allerlei stijlen, van jong, vrolijk en fruitig voor alledag tot gerijpt op hout en al wat ouder voor bij de open haard of het zondagse diner. Heel populair is Zweigelt ook als partner in zogenaamde cuvées: blends van wijnen van diverse druivenrassen. Je treft zelfs mooie zoete wijnen van Zweigelt-druiven aan. We vinden al deze spannende Oostenrijkse rode wijn gelukkig ook in Nederland en België, zowel bij wijnspeciaalzaken als in de supermarkt.
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer