PiWi’s: Nieuwe kruisingen

Behalve met klassieke druivenrassen werken Oostenrijkse wijnboeren met nieuwe kruisingen die resistent zijn tegen schimmelziekten: de zogeheten PiWi’s (pilzwiderstandsfähig = schimmelresistent).  Een van de Oostenrijkse wijnhuizen die met PiWi-rassen aan de slag ging is Hirschmugl, ‘Domaene am Seggauberg’, in Stiermarken. Anton en Astrid Hirschmugl worden als PiWi-pioniers van Oostenrijk gezien. Het nog jonge wijnhuis werkt vanuit de filosofie dat wijnbouw in harmonie met de natuur plaats moet vinden. Als symbool voor hun etiketten kozen zij de adder. Tref je de adder op je land aan, dan is dat een teken van een gezonde leefomgeving. Precies wat Hirschmugl nastreeft.  Op de Nederlandse markt tref je nog geen Oostenrijkse PiWi-wijnen aan, maar bij Hirschmugl kun je een mooie PiWi-proefdoos bestellen via de webshop. i hirschmugl-domaene.at

Dit proefden we!

Topper onder de Hirschmugl-wijnen is absoluut de Brut Blanc, een levendige mousserende wijn van 100% cabernet blanc, gemaakt net als champage, dus met tweede vergisting op de fles. Lekker fris en droog, met lichte toast-tonen, elegant citrusfruit en een mooie, krachtige mousse. Een serieuze bubbel voor alledag, perfect voor dagen waarop je de kleine genoegens van het leven te vieren hebt.

Niet-mousserende Cabernet Blanc zat ook in onze proefdoos, en wel drie verschillende typen en jaargangen. Onze favoriet daarvan was de jonge ‘gewone’ Cabernet Blanc 2017: zuiver, mooie tonen van groene kruiden en rijpe sinaasappel, prikkelend, met fijne zuren en een mooie afdronk. En tot slot een lekker grapefruit-bittertje.

De Muscaris 2018 is een vrolijke zomerwijn met hoge zuren, bloemige aroma’s, duidelijk muskaattonen en veel kruidigheid. Dat muskaatkarakter komt van zijn ene ouder, muskateller. Ouder nummer twee is solaris, zelf ook een PiWi-ras. Te drinken op het terras, genietend van het uitzicht over de Stiermarker heuvels (als dat weer mogelijk is). De Muscaris had als enige fles een schroefdop met de Oostenrijkse vlag. Zoals gezegd mag Muscaris als kwaliteitswijn gebotteld worden, vandaar!

Heel verrassend tot slot bleek de rode wijn met op het etiket de mysterieuze aanduiding C.N. 2013. C.N. bleek te staan voor Cabertin, een rood druivenras dat ik wel kende uit Nederland. Niet eerder proefde ik er een zo indrukwekkend voorbeeld van. Zeer donker van kleur, met ondanks de tonen van cederhout en de leeftijd nog krachtige en fruitige tonen van rijp fruit: vooral bramen, kersen, pruimen. Mooie zuren, pittig karakter, met een afgeronde tannine-structuur. Cabertin is een kruising tussen cabernet sauvignon en een resistente partner (sommige zeggen met regent). Dat verklaart waarschijnlijk waarom deze wijn wel wat wegheeft van een gerijpte bordeaux!

© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Gemischter Satz