Wijn

Pet Nat: Natuurlijk bruisend

Riesling

Riesling

Wijnmakers met lef en experimenteerdrang kent Oostenrijk genoeg. De écht avontuurlijke onder hen wagen zich aan het maken van pet nat. Deze mousserende wijnen zijn sinds een jaar of wat dé hit op de zomerse terrassen. Pet nat, oftewel pétillant naturel betekent letterlijk vertaald: van nature bruisend. Het ‘naturel’ geeft een tegenstelling aan met klassieke mousserende wijnen als champagne , die niet van nature mousserend zijn. Om champagne te maken, moet aan een fles stille wijn een mix van gist en suikerstroop toegevoegd worden om koolzuurgas te laten ontstaan. Champagne, sekt en aanverwante bubbelwijnen ontstaan dus met een tweede gisting op de fles. Pet nats daarentegen ondergaan maar één gisting. Ze ontstaan net als een gewone stille wijn, maar de wijnmaker bottelt de wijn nog tijdens de vergisting om zo het aanwezige koolzuurgas te vangen. Voor deze methode is ook de term méthode ancestral gangbaar: methode van voorouders. Voordat Dom Perignon rond 1700 het proces van de tweede gisting op fles uitdokterde, was dit dé manier waarop mousserende wijnen ontstonden.

Pet nat moet op precies het juiste moment gebotteld worden. Er mag niet te veel en niet te weinig suiker in de wijn zijn overgebleven. In het laatste geval stopt de vergisting en komen er geen belletjes. Laat je echter te veel suiker in de fles, dan kan de druk te hoog oplopen en spuit er bij het openmaken een  fontein uit. Een groot pluspunt van pet nats is echter hun lichte karakter. De meesten hebben rond de 11 procent alcohol: zeker één procent lager dan bij stille wijnen! Daarbij zijn het vrolijke wijnen met veel fruitkarakters en toch droog. De ideale zomerse dorstlessers!

Voor pet nat worden zowel rode als witte druiven gebruikt. Zelfs witte wijn van rode druiven komt voor. Een pet nat-pionier is Christina Hugl uit Langenlois (Neder-Oostenrijk) maakt zelfs uitsluitend mousserende wijnen, zowel pet nats als Sekt. Hugl woonde vier jaar in Nederland en spreekt vlekkeloos Nederlands. Helaas zijn er in Nederland nauwelijks pet nats uit Oostenrijk te vinden. Wel is het mogelijk om een doosje in Oostenrijk te bestellen: Soms via een webshop, soms door een mailtje te sturen. Bijvoorbeeld naar Christina Hugl:  christinahugl.at




Het glooiende landschap van het Appelland
Lavanttal-Obstbäume © Lavanttaler Obst Lavanttaler Obst
Chrystal Cube
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer