Zonder toegevoegd sulfiet

Wijnen zonder toegevoegd sulfiet zijn in opmars in de Oostenrijkse wijnmakerij. Niet eens omdat sommige mensen een sulfietintolerantie hebben, maar omdat steeds meer Winzer een zo puur mogelijk product willen maken.  De Oostenrijker Thomas Hareter uit Weiden am See in Burgenland is zo’n wijnboer die minimaal of soms zelfs geen sulfieten toevoegt. Zijn sulfietarme wijnen noemt hij ‘Ohne’; ze bevatten maximaal 10-15 mg natuurlijk sulfiet per liter. In de wijngaard werkt Hareter biologisch en de wijnen vergisten spontaan, zonder toegevoegde gisten. Zijn doel: wijnen maken die zo natuurlijk mogelijk zijn en zo puur mogelijk smaken. Dat lukt uitstekend.  Wijnen van Thomas Hareter zijn in Nederland verkrijgbaar bij: yanflorijn.nl, Wijngoed: hareter.at

Dit proefden we!

Hareters Heytshala Weiss 2018, een intrigerende blend van welschriesling en weissburgunder, heeft een beetje zuurstof nodig. Na korte tijd in je glas komt hij helemaal los en proef je een complexe, elegante wijn met verrassende geuren en smaken. Ik noteerde rabarber, kweepeer, Turks fruit en later ook sinaasappel en walnoot. Heytshala is licht prikkelend in de mond, heeft milde zuren en is een beetje troebel. Hij werd dan ook niet gefilterd. Voor Heytshala gebruikte Hareter een minimale hoeveelheid sulfiet tijdens de vergisting. Drinken bij rijstschotels als risibisi of bij een visje van de grill.

De Chardonnay Ohne 2017 zou je ook een orange wine kunnen noemen: om er stabiliteit aan te geven, kreeg deze Chardonnay een vergisting van 23 dagen op de schillen. Daarna verbleef hij in grote houten vaten van 500 liter. Dit levert aroma’s van tropisch fruit, ananas, gember en specerijen. Ook deze wijn heeft wat tijd in het glas nodig, heeft milde zuren en is licht troebel.

Hareters Pinot Noir Ohne 2015 (oftewel Blauburgunder) geurt naar kersen, frambozen en een snufje kruidnagel. In de mond heerlijk licht en fruitig, super sappig, met een mooie afdronk waarin wat zwarte peper naar voren komt. Een heerlijke, precieze wijn en de lieveling van onze proeftafel. Erg lekker bij een klassieke boeuf bourguignon.

De Blaufränkisch Ohne 2015 is een wijn om bij te eten, met een intense, romige geur van zwart bosfruit, wat peper en wat kruiderij. De stevige zuren en tannines vragen om wildgerechten. Opnieuw een enorm zuivere wijn, die uitstekend de karakteristieken van de druif blaufränkisch weergeeft. Die Hareter kan wijn maken!

 Lees meer over wijnen zonder toegevoegd sulfiet in Oostenrijk Magazine 4/2020. Het nummer ligt tot 13 november in de winkel en is te koop in onze webshop.

© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Gemischter Satz