Blauer Portugieser

Charmant en vriendelijk

Na zweigelt en blaufränkisch is blauer portugieser de rode druif met de meeste aanplant in Oostenrijk. Je vindt haar het meest in de Thermenregion en in het noordwesten van het Weinviertel. Volgens de overlevering zou de druif vanuit Oporto in Portugal rond 1770 door de industrieel baron Johann von Fries naar Vöslau in de Thermenregion gebracht zijn.  Op de warme gronden van de thermenlinie rondom Vöslau gedijt de druif dermate prachtig dat ze daar al gauw de bijnaam Vöslauer kreeg.  Het verhaal over de herkomst is inmiddels echter achterhaald. Ampelografen toonden aan dat de blauer portugieser ‘gewoon’ afkomstig is uit Oostenrijk en waarschijnlijk ontstaan is in Stiermarken. Uit DNA-onderzoek blijkt dat dit druivenras een kruising is van silvaner en blauer zimmettraube, twee rassen die eerder thuishoren in Midden-Europa dan op het Iberisch schiereiland. Misschien dat de wijnen daarom wel degelijk prima passen bij mediterrane gerechten.

Dit proefden we!

De baksteenrode Blauer Portugieser Exquisit van Johann Schertführer uit Sooß (Thermenregion) is de meest ongecompliceerde en toegankelijke wijn op de proeftafel, met harmonische aroma’s van rijpe bos-vruchten en kers, lekker fris en droog met weinig zuur en een fluwelig mondgevoel. Met 12 procent alcohol ook de ‘lichtgewicht’ van de vier. Een toegankelijke terraswijn of als begeleider van Heurigen-gerechten. € 5,90, schwertfuehrer.at

Iets verderop in de Hauptstraße van Sooß (op nummer 47) zit wijngoed Schwertführer 47er, al geregeld uitgeroepen tot Wijngoed van het Jaar in Neder-Oostenrijk.  In hun zeer fruitige robijnrode Blauer Portugieser 2019 zijn de aroma’s van bessen en kersen eveneens mooi in balans, met een flinke dosis complexiteit in de smaak, een rond mondgevoel en een milde tannine-structuur.   Circa € 6,-, 47er.at

De Blauer Portugieser Granat van wijngoed ­Schachl (Bad Vöslau) is zeer donker van kleur en ruikt domi-nant naar morellen. Na opening wat wrang, maar dat maakt al gauw plaats voor een  diepgang  die past bij de op oude  wijnstokken gerijpte druiven. De krachtpatser lag een jaar op grote houtvaten. Dat proef je decent maar duidelijk. Lekker bij  wild en gegrild vlees. € 6,20, schachl.at

De donkerrode Blauer Portugieser Sandstein 2016 van Norbert Bauer komt als enige van de geproefde wijnen uit het Weinviertel (Jetzelsdorf) én is als enige gewoon in Nederland te koop. Hij ruikt overwegend naar blauwe bessen en smaakt naar bramen, bosbessen en frambozen, met tonen van vanille en een licht pepertje in de afdronk. Deze voor een Blauer Portugieser relatief krachtige wijn past prima bij alles met kaas. € 6,75  oostenrijksewinkel.nl

De eerste drie wijnen zijn direct bij de wijnboer te bestellen. De Blauer Portugieser Sandstein is wel via een Nederlandse importeur verkrijgbaar. Alle prijzen zijn exclusief verzendkosten.

© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Gemischter Satz