Wijn

Rotgipfler en Zierfandler: Wereldwijd uniek

Zierfandler

Zierfandler © OeWM Armin Faber

Rotgipfler en Zierfandler (ook Spätrot genoemd) zijn autochtone Oostenrijkse druivenrassen die wereldwijd alleen in de Thermenregion in enig volume worden verbouwd en zelfs hier op slechts 100 hectare rondom de gemeentes Perchtoldsdorf, Gumpoldskirchen, Pfaffstätten, Baden, Guntramsdorf en Traiskirchen.

Beide druiven leveren witte wijnen. Rotgipfler – een kruising van Roter Veltliner en Traminer – dankt haar naam aan de rossige tint van de scheuten. Bij Zierfandler – een kruising van een Roter Veltliner en een onbekende Traminer-achtige, worden de druivenschillen aan het einde van de rijping roodachtig: vandaar Spätrot. Als de druiven in de wijngaard door elkaar worden aangeplant en samen worden vergist (of de wijnen in een cuvée worden gemengd), gaan ze als Spätrot-Rotgipfler door het leven.

De biologisch-dynamische wijnboer Johannes Gebeshuber uit Gumpoldskirchen maakt zijn witte wijnen uitsluitend van de druivenrariteiten. Dat ze juist in de Thermenregion – en speciaal rondom Gumpoldskirchen – zo goed gedijen, wijt hij aan het feit dat ze hier zijn geboren. ‘Waarschijnlijk hebben de cisterciënzer de kruisingen speciaal ontwikkeld voor de omstandigheden hier: kalkrijke, middelzware bodems en een microklimaat met warme zomers en een droge herfst. Omdat de Thermenregion ligt ingeklemd tussen de uitlopers van de Pannonische vlakte en de Wienerwald is er een constante luchtcirculatie. Daardoor drogen de druiven na dauw of regen weer snel op. Dat is belangrijk, omdat Rotgifler en Zierfandler laat rijpen en gevoelig zijn voor schimmel.’

Wie Zierfandler, Rotipfler en Spätrot Rotgipfler van verschillende jaargangen en wijnbergen proeft, zal verrast worden door de enorme veelzijdigheid in stijlen. Zierfandler, met aangenaam zuur en een bloemig boeket, is de meer toegankelijke van de twee. Bij Rotgipfler zijn zelfs de meest eenvoudige wijnen al enigszins complex vanwege het sterk aanwezige boeket en het bijenwasachtige gevoel op de tong.




Het glooiende landschap van het Appelland
Lavanttal-Obstbäume © Lavanttaler Obst Lavanttaler Obst
Chrystal Cube
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer