Wijn

Sämling 88 (Scheurebe): Onbekende kruising

Scheurebe

Scheurebe

De Duitse druif Scheurebe gaat in Oostenrijk  als Sämling 88 door het leven. Dat komt zo. In het onderzoekscentrum van Alzey, in het Duitse Rheinhessen, was Dr. Georg Scheu aan het begin van de 20ste eeuw bezig met het kruisen van druivenrassen. Silvaner, een gangbaar en bekend wit druivenras, kon nog wel wat verbetering gebruiken: meer aroma en een betere vorstbestendigheid. Hij begon met zaden te experimenteren en elke  Sämling (zaailing oftewel een nieuw, uit zaden opgekweekt  druivenras) kreeg een eigen, oplopend nummer. Bij de 88ste poging (in 1916) was hij tevreden. De nieuwe druivensoort kreeg daarom als werktitel het betreffende kweeknummer: Sämling 88.  Zelf dacht Scheu dat het een kruising was tussen Duitslands topdruif Riesling en de  Silvanerdruif. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw weten we dat het ras dat in Duitsland zijn naam draagt, Scheurebe, een kruising is van Riesling en iets heel anders. Scheu had blijkbaar misgegrepen toen hij zijn experimenten uitvoerde. Wat dat andere was? Daarover verschillen de bronnen. Sommige melden ‘onbekend’, andere houden het op Bukettraube: zelf een kruising van Silvaner en Schiava Grossa (vooral bekend uit Zuid-Tirol).

In Oostenrijk noemen ze de Scheurebe dus vooral  bij de naam die er in eerste instantie in het Duitse onderzoekscentrum aan werd gegeven: Sämling 88. Slechts een enkele keer vind je  de aanduiding Scheurebe op het etiket. De  aanplant ervan is niet groot – slechts 357 hectare oftewel 0.8% van het totaal aantal wijngaarden – en krimpt bovendien. De aanbouwgebieden liggen vooral bij de Neusiedlersee (Burgenland), in Stiermarken en in het Weinviertel (Neder-Oostenrijk).

Sämling 88 rijpt laat, maar is niet zo vorstbestendig als riesling. Volledig rijpe druiven kunnen aroma’s van zwarte bessen en  grapefruit hebben   en leveren volle, mooie wijnen. In Oostenrijk maken de wijnboeren er vooral edelzoete wijnen van als Trockenbeerenauslese: een toetje op zich en een perfecte maaltijdafsluiter voor de feestdagen.




Het glooiende landschap van het Appelland
Lavanttal-Obstbäume © Lavanttaler Obst Lavanttaler Obst
Chrystal Cube
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer