Sauvignon Blanc

In het zuiden van Stiermarken, op een prachtig terras uitkijkend over steile hellingen vol Sauvignon Blanc, maakte ik voor het eerst kennis met de grandioze wijnen die hier van deze druif gemaakt worden. Ik werd een groot liefhebber. Sauvignon Blanc staat behalve in Stiermarken ook in andere wijnregio’s van Oostenrijk, maar die uit het zuiden is wel het beroemdst.

De aromatische druif komt oorspronkelijk uit de Franse Val de Loire. Toch doet ze het hier erg goed, door de optimale combinatie van zonnige hellingen, armere bodems en koele nachten. Sauvignon Blanc werd al in de 19e eeuw in Stiermarken geïntroduceerd door aartshertog Johann (1782-1859). Deze broer van keizer Franz I was zelf wijnboer en zette zich erg in voor de modernisering van de wijnbouw.

Kenmerkend voor Sauvignon Blanc-­wijnen zijn naast frisse zuren ook de aroma’s, die alles te maken hebben met de mate van rijpheid tijdens de oogst . Wat onrijpere druiven geven groene tonen van kruisbes; zeer rijpe druiven geven tonen van cassis en zwarte bes. Bij overrijpe druiven verdwijnen de heftige aroma’s juist weer. Ook de rijping van de wijn in de fles kan het aroma heel wisselend beïnvloeden. Oostenrijkse wijnen van Sauvignon Blanc-druiven zitten meestal in tussen de al te groene tonen van kruisbes en de al te rijpe tonen van zwarte bes. Een mooie mix!

Käferbohnensalat
Bier - Bierketel© Oostenrijk Magazine
© Michael Huber