Wijn

Grüner Veltliner: Veelzijdig

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner

Geen restaurant, slijter, supermarkt of wijnspeciaalzaak zonder Grüner Veltliner. Een opmerkelijk succes van deze voormalige prijsknaller, die ooit uit grote literflessen werd geschonken (en alleen in Oostenrijk gedronken) als simpel, dagelijks landwijntje.

Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw stelde Grüner Veltliner kwalitatief weinig voor: de opbrengst in de wijngaarden was torenhoog en het gevolg van deze keuze voor kwantiteit boven kwaliteit was matige, dunne en zure wijn. Na (en dankzij) het wijnschandaal van 1985 is de wetgeving aangescherpt en hebben Oostenrijkse wijnboeren het roer radicaal omgegooid. Bij die kwaliteitsslag werd Grüner Veltliner ontdekt als druif met potentie, vooral in het Weinviertel en langs de Donau in Neder-Oostenrijk.

Het geheim is de balans tussen mooie zuren, kracht en volheid. Ook reflecteert de druif bij uitstek het soort bodem waarop ze groeit; overal staan de wijnranken inmiddels op de beste plekken van de beste hellingen. GruVe, zoals de wijn in de Verenigde Staten liefkozend wordt genoemd, dankt zijn faam ook aan zijn veelzijdigheid: hij is er in diverse stijlen, van jong en fris met een vrolijk en fruitig karakter tot serieus, vol en krachtig . Dan is het een goede begeleider van de maaltijd die bovendien best nog wat jaren kan rijpen.

Vaak wordt over de geur en smaak gezegd dat er een klein pepertje in zit. De prikkelende indruk van witte of zwarte peper is inderdaad een van de karakteristieken en maakt deze wijn verrassend spannend. Inmiddels is Grüner Veltliner het belangrijkste druivenras van Oostenrijk, met 30 procent van de totale aanplant.
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Carnuntum - Römer