Wellness

6 weldadige kloosters

Op zoek naar een ander soort kuuroord? In diverse Oostenrijkse kloosters kun je fysiek en mentaal bijtanken dankzij een gevarieerd aanbod op het gebied van voeding, vasten en gezondheid. Tips voor een weldadige time-out op unieke locaties.

Overdekt zwembad in Marienkron © Marienkron / Steve Haider

Burgenland

1. Abdij Marienkron

Marienkron: Zichtlijn in de tuin

Marienkron: Zichtlijn in de tuin © Marienkron / Steve Haider

Cisterciënzer nonnen van de Beierse Seligental abdij stichtten in 1957 een klooster langs de grens met het ijzeren gordijn in Burgenland. In 1969 werd naast het klooster een gastenverblijf geopend, dat zich al snel ontwikkelde tot een populair kuuroord, gespecialiseerd in vasten en Kneipp. De nonnen zelf zijn niet actief in het kuuroord, maar bieden wel een uitgebreid programma aan rond darm en gezondheid. Zo kun je (onder medische begeleiding) een vasten- of ontslakkingskuur volgen of met een Kneippkuur je immuunsysteem versterken. Ook zijn er programma’s gericht op meditatie en is er een breed aanbod aan cosmetische behandelingen.

Het nieuwe kuurhuis uit 2019 is een transparant gebouw met moderne kamers, restaurant, theetuin, buitenzwembad, sauna en massagekamers. Het ligt in een groot park. Gekookt wordt overwegend vegetarisch of (naar wens) veganistisch.

Birkenallee 2 in Mönchhof, marienkron.at

Salzburg

2. Johannes Schlössl

Johannes Schlössl boven Salzburg

Johannes Schlössl boven Salzburg © Pallottiner Liegenschaftsverwaltung GmbH

Midden in de stad Salzburg, maar ver boven de daken op de Mönchsberg, bevindt zich het Johannes-Schlössl, het gastenverblijf van de religieuze gemeenschap van de Pallottijnen. Al 85 jaar komen bezoekers voor retraites naar dit kasteel met binnentuin, kronkelige gangen en wenteltrappen en een enorme eetzaal, waarvan het plafond lijkt op dat van een kerk. De eenvoudige gastenkamers hebben een eigen douche en toilet, maar geen radio of televisie.

Je kunt hier het Buchinger-dieet volgen: Een door de Duitse arts Otto Buchinger ontwikkelde vastenkuur waarbij alleen groentebouillon, sappen en thee (en dus geen vast voedsel) wordt geconsumeerd, met als doel het zelfhelende vermogen van het lichaam te activeren. Het aanbod omvat verder onder meer Chi gong- en meditatiecursussen.

Mönchsberg 24 in Salzburg, johannes-schloessl.at

Neder-Oostenrijk

3. Stift Geras

Abdij Geras

Abdij Geras © Waldviertel Tourismus /  lichtstark.com

De premonstratenzer abdij Geras werd waarschijnlijk al in 1153 gebouwd. Het barokke exterieur is dan ook bedrieglijk: Kloosterkerk, kloostergang en aangrenzende vertrekken werden steeds herbouwd op het grondplan van het oorspronkelijke middeleeuwse complex. In de kerk zijn de massieve zuilen van de eerste driebeukige basiliek uit de 12e eeuw nog te zien onder het stucmarmer. Het klooster biedt tien- tot veertiendaagse vastenkuren aan rondom de Buchinger/Lützner-Methode (sappen en basische bouillon), met in het programma ook veel beweging (zoals wandelingen in het direct naast de abdij gelegen natuurpark Geras), meditatie en massages. Soms zijn er ook ayurveda-vastenkuren.

Het klooster heeft een eigen kruidentuin en visvijver. Alle kamers hebben een parketvloer en (sinds de laatste modernisering) eigen douche en wc, tv en wifi.

Hauptstraße 1 in Geras, stiftgeras.com

Opper-Oostenrijk

4 & 5. Curhaus

Kräuterlehre im Kraäutergarten

Kräuterlehre im Kräutergarten © LM Media / Christian Koll

De Marienschwestern von Karmel, een tak van de Karmelietenorde, bieden een uitvoerig gezondheidsprogramma in een voormalige bad- en kuurhuis in Bad Mühllacken en een voormalig koudwatersanatorium met kuurzaal in Bad Kreuzen. Het huidige Curhaus in Bad Mühllacken, te midden van het beschermde natuurgebied Pesenbachtal, is momenteel vanwege een verbouwing gesloten en zal in oktober 2022 heropenen als centrum voor gezondheid en spiritualiteit, met als zwaartepunt bewust eten, helende voeding en vasten. Je kunt er verschillende vasten- en ontgiftingskuren volgen, zoals basenvasten, een Hildegard von Bingen-vastenkuur (gebaseerd op kruiden) of een vastenkuur op basis van Traditionele Europese Geneeskunde (TEM). Afhankelijk van het seizoen kun je er ontspannen in de zwemvijver, bij de gradeerinstallatie in het park, in het overdekte zwembad of in een van de sauna’s. Op het terrein vind je ook een kloosterwinkel, een kruidentuin en een café. De locatie heeft zowel eenvoudige als meer luxe, moderne kamers.

Watertrappen in de Kneipptuin

Watertrappen in de Kneipptuin ©  LM Media/Christian Koll

Het Curhaus in Bad Kreuzen is erkend als eerste centrum voor Traditionele Europese Geneeskunde (TEM), die de mens in de context van zijn of haar omstandigheden en omgeving beschouwt en onder andere teruggaat op de vier temperamentenleer van Hippocrates. De TEM-filosofie (in combinatie met moderne gezondheidsleer) loopt als een rode draad door het hele huis, zowel in het voedsel als in de Therapieën (zoals TEM-reflexologie). Ook deze locatie heeft een overdekt zwembad, sauna’s en een kruidentuin. Daarnaast is er een thee-corner, een TEM-apotheek, een natuurvijver en Oostenrijks grootste Kneipptuin. De kamers zijn relatief eenvoudig, met soms een gedeelde douche en wc op de gang.

Curhaus Bad Mühllacken: Bad Mühllacken 55 in Feldkirchen an der Donau, curhaus.at

Curhaus Bad Kreuzen: Bad Kreuzen 106 in Bad Kreuzen, curhaus.at

Karinthië

6. Missieklooster Wernberg

Klooster Schloss Wernberg

Klooster Schloss Wernberg  © Kloster Wernberg

Kasteel Wernberg, op een rots boven de rivierloop van de Drau bij Villach, dateert grotendeels uit de renaissance. Het heeft in de loop der eeuwen talrijke eigenaars gehad, maar is sinds 1935 eigendom van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. De zusters beheren onder andere het bij het kasteel behorende landgoed en kloostertuin, een restaurant, een kloosterwinkel, een pension en een kleuterschool. Ook is er nog steeds een hostie-bakkerij. Ze bieden vastenweken aan, zoals basenvasten, vasten volgens de Buchinger/Lützner-Methode en ‘kloostervasten met wandelen’. Ook mediteren en wandelen in de natuur staan op het programma.

De ligging van het klooster met de Karawanken en de Julische Alpen in het zuiden, de Nockberge in het noorden en de vele Karinthische meren in de directe omgeving biedt talrijke mogelijkheden om in de natuur te ontspannen. Er wordt gekookt met vlees, graan en eieren van de eigen boerderij, groenten en kruiden uit de kloostertuin. Het brood komt uit de eigen kloosterbakkerij. De kamers zijn relatief eenvoudig, met soms een gedeelde douche en wc op de gang. Highlight zijn de torenkamers op de derde verdieping, met uitzicht over de Drau tot aan de Karawanken.

Klosterweg 2 in Wernberg, klosterwernberg.at
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann