Johann Puch

Dankzij de Oostenrijker Johann Puch reden we in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw rond op hippe bromfietsen.

Dat waren nog eens tijden. Stoer op je Puch-brommer naar school. Het liefst zo eentje met hoog stuur en kikkervormige koplamp. Dit model Skyrider, later opgevolgd door Skytrack, was de cult-bromfiets van hippe middelbare scholieren in de jaren 60 en 70. Met dank aan de toen al lang overleden Johann Puch (1862-1914). Deze Oostenrijkse uitvinder en mechanicus van Sloveense komaf richt in 1889 Styria Werke op. Aanvankelijk repareert hij fietsen, hét hippe vervoermiddel van die tijd. Op aandringen van zijn klanten besluit hij een eigen fiets te ontwikkelen.

Nadat hij in 1890 de benodigde licentie én het startkapitaal bij elkaar heeft, gaat het snel. In juni 1892 heeft hij al vierendertig mensen in dienst. Nadat hij in 1897 in conflict raakte met een investeerder/zakenpartner trekt Johann Puch zich echter terug uit zijn bedrijf. Hoewel hij dan al miljonair is, besluit hij in 1899 gelukkig gewoon opnieuw te beginnen. Ook dit nieuwe bedrijf – Johann Puch  erste steiermärkische Fahrrad-Fabriks AG – is succesvol. Vanaf 1903 worden hier naast fietsen ook motorfietsen gemaakt, in 1906 gevolgd door auto’s. Johann Puch is net 52 als hij op 19 juli 1914 aan een hartaanval sterft. Zijn werk leeft sindsdien voort in meerdere bedrijven.

De Puch-bromfiets uit de hippietijd heeft trouwe fans. Zo zijn er Puch en Tomos Clubs in Nederland en Vlaanderen én worden er geregeld Puch-races georganiseerd. De grootste verzameling oldtimer Puch-motor- en bromfietsen is te zien in het 1. Österreichische Motorradmuseum in Sigmundsherberg (Neder-Oostenrijk). Ook in Judenburg heeft het Puch Museum een indrukwekkende collectie en op het voormalige terrein van Johann Puchs fiets- en autofabriek in Graz is nu een museum gewijd aan de geestelijke vader van al dit moois.

1. Österreichische Motorradmuseum, Kleinmeiseldorfer Strasse 8, 3751 Sigmundsherberg motorradmuseum.at
Puch Museum Judenburg, Murtalerplatz 1, 8750 Judenburg, i puchmuseum.at
Johann Puch Museum, Puchstraße 85, 8020 Graz, i johannpuchmuseum.at

Meer lezen? Oostenrijk Magazine editie 2/2016 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

© Visit Klagenfurt
© Oostenrijk Magazine
© Christian Stemper 2012
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Museum Tiroler Bauernhöfe
© Oostenrijk Magazine
© Kossmann