Rosa Lanners Lesachtaler brood

Lesachtaler brood


Rosa Lanner © Slowfoodtravel, Hummer

Ingrediënten:

400 g roggemeel (plus een extra kop roggemeel voor je zuurdesem)
600 g tarwebloem
Blokje gist
1 tl broodkruiden (karwij, venkel, korianderzaad)
20 g zout
100 gram roggeschroot
100 g zonnebloempitten
100 g lijnzaad

Voorbereiding:

Maak twee dagen voor je gaat bakken je eigen desemstarter door 1 kop roggemeel met 1 kop lauwwarm water tot een mooie, gladde massa te mengen. Zet dit weg bij een redelijk constante temperatuur van circa 20-22 graden. Roer het mengsel een paar keer per dag goed door tot er luchtbellen in de desem zitten en het een lichtzure geur heeft.

Bereiding:

Breng het roggeschroot, de zonnebloempitten en het lijnzaad met water even aan de kook, giet het water af en laat de massa vervolgens afkoelen. Meng het blokje gist met 2 el suiker, 2 el bloem en wat lauwwarm water of melk en wacht tot de massa zich heeft verdubbeld. Vermeng het gist nu met de twee soorten bloem, de kruiden, het zout, de desem en 5/8 liter water en kneed dit tien minuten. Laat het deeg vervolgens 30 minuten rusten. Vorm er een brood van en laat dit (bij voorkeur in een broodmandje) nog eens 30 minuten rusten. Bak het brood nu 45 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.

Lugguaer molenkoekjes

Ingrediënten:
125 g roomboter
100 g suiker of honing
1 ei
80 gram gemalen noten (naar keuze)
200 gram grof volkorenmeel (rogge, dinkel of tarwe)
1 tl bakpoeder
Kaneel naar smaak

Bereiding: kneed alle ingrediënten goed door elkaar, maak kleine kogels van het deeg en druk deze plat. Bak de koekjes 12 minuten in een voorverwarmde oven (12 minuten)

Sandra Egartners soep van wilde Kruiden

Ingrediënten:
2 handen vol wilde kruiden
1 ui
Eetlepel olie
1 liter groentebouillon
Zout, vergemalen peper, nootmuskaat
Een scheut slagroom of crème fraîche
Om te garneren: wilde bloemen (zoals duizendblad, pinksterbloem, dovenetelbloesem, berenklauw)

Bereiding: Was en droog de kruiden. Snij de uit in kleine blokjes en bak deze in de boter aan. Voeg de kruiden en een beetje bouillon toe, breng het aan de kook en pureer alles met de staafmixer fijn. Voeg de rest van de bouillon toe en breng het nogmaals aan de kook. Bind de soep desgewenst met wat maizena, verfijn haar met de slagroom of crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Garneer de soep met de wilde bloemen.

Meer lezen over het lekkere Lesachtal.

© Slowfoodtravel, Hummer