Bezienswaardigheid

Natuurpark Neusiedler See Leithagebirge

Neusiedlersee

Neusiedlersee

Het natuurpark Neusiedler See Leithagebirge in noordelijk Burgenland is onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedregio Fertö-Neusiedler See op zowel Oostenrijks als Hongaars grondgebied. Het is bovendien een Europees Natura 2000-gebied (beschermd natuurgebied), een erkend biosfeerreservaat (belangrijke broedplaats voor flora en fauna) én een Ramsar-gebied (wetland van internationale betekenis).

De Neusiedler See is met het Ballatonmeer het enige steppenmeer van enige opvang in Europa en het grootste meer van Oostenrijk. Het ondiepe water is ideaal voor de groei van riet. Het meer wordt dan ook vrijwel geheel omgeven door een dichte rietkraag die fungeert als broed- en rustgebied voor deels zeldzame trekvogels, zoals zilver-, purper- en grijze reigers, lepelaars en zangvogels als de roerdomp en de grote karekiet. Om het snelgroeiende riet in toom te houden en broedvlaktes voor bijvoorbeeld ganzen vrij te houden, lopen er in een deel van het gebied grote grazers als paarden, steppe- en Galloway-runderen. Langs de waterkant mag in sommige periodes (buiten het broedseizoen) ook riet worden gesneden. Dan liggen her en der op de oevers opgebonden bossen riet te drogen tot ze kunnen worden gebruikt. Wie de Neusiedler See wil verkennen, kan dat het beste doen vanuit Jois. Bij de jachthaven van dit plaatsje is een wandeling door de rietkraag uitgezet of kun je met een (gehuurde) zeil- of elektrische boot het water op. Bij het hippe strandrestaurant Seejungfrau kun je zwemmen of stand up-paddelen door de kanalen in het riet.

Het natuurpark is een voor wandelaars aantrekkelijk gebied vanwege de grote variëteit aan landschappen. Aan de ene kant is het begrensd door de heuvels van het Leithagebirge met de 484 meter hoge Sonnenberg als hoogste punt. Door de grote aaneengesloten bosvlakten op deze heuvels met vooral beuken- en eikenbomen lopen tal van wandelwegen. Aan de voet van de heuvels liggen droge graslanden die in het voorjaar veranderen in een bont bloemenmeer van onder meer gele adonisroosjes en heidebrem, rozerode kleine pimpernel, rode en witte ridderspoor en violet wildemanskruid. De vijf gemeentes van het natuurpark met hun wijnboerderijen, wijngaarden en historische Kellergassen liggen in de vlakte tussen de heuvels enerzijds en de oevers van de Neusiedler See anderzijds en zijn verbonden door de 40 kilometer lange, met kersenbomen omzoomde Kirsch­blütenradwanderweg (B12).

Algemene informatie over de werelderfgoedregio: nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at

Overzicht van alle wandelroutes in het gebied:  leithabergwandern.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Tierwelt Herberstein - Ingang
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann