Verleidelijke vruchtentaarten

Het aantal recepten voor datschi, pflunder, schnitten, kuchen en torten is schier eindeloos. Mehlspeisen zijn onlosmakelijk verbonden met de Weense koffiehuiscultuur.

Oostenrijkers zijn gek op hun taarten: ‘Mehlspeisen’.

Het begon allemaal met de Kipferln, het halvemaanvormige broodje dat de Turkse bezetters van Wenen bij hun vlucht op 12 september 1683 achterlieten en dat beschouwd wordt als de voorloper van onze huidige croissant. Het nieuwe broodje werd een hit in de al even nieuwe koffiehuizen. Al gauw bleken veel meer ‘mehlspeisen’ heerlijk bij de koffie.

Er zijn heel veel soorten Mehlspeisen, met dank aan de voormalige Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie (1867-1918), die ook Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en delen van Italië, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië en Oekraïne omvatte. De beste bakkers uit die landen probeerden elkaar te overtroeven in geweldige zoete creaties voor het keizerlijk hof, dat bovendien ook graag chefs uit Zwitserland, Frankrijk of Duitsland haalde.

Mehlspeisen danken hun populariteit deels aan de strenge vastenregels van de Katholieke Kerk. Gelovigen mochten 150 dagen per jaar geen vlees eten. Omdat vis vaak te duur was, moest men wel creatief worden met groente, eieren en bloem. Onder Mehlspeisen vielen aanvankelijk ook hartige gerechten als pasta.

Tegenwoordig zijn Mehlspeisen een overkoepelend begrip voor zoete gerechten waarin meel wordt verwerkt. Naast gebak en taart gaat het ook om pannenkoeken (bijvoorbeeld Kaiserschmarn en Palatschinken) en toetjes als Salzburger Nockerl, dat vooral bestaat uit stijfgeklopt eiwit, suiker en een heel klein beetje meel. Dit alles goudbruin gebakken.
Veel thuisbakkers in Oostenrijk verwerken ’s zomers vruchten uit eigen tuin of regio in taarten. In Oostenrijk Magazine editie 3 daarom recepten voor vruchtentaarten: zomerse verleiders die indruk maken.

Oostenrijk Magazine editie 3/2016 is te koop in onze webshop.

PRODUCTIE, RECEPTEN & FOTO’S:

Liesbeth Willemars heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak.
i apfelstrudels.nl

Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte