Wellnessresort Rogner Bad Blumau

Sprookjeswereld

Wellnessresort Rogner Bad Blumau in Stiermarken is een totaalkunstwerk, ontsproten aan de fantasie van architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser.

Rogner Bad Blumau

Overal koepels en façades in alle kleuren van de regenboog. Wanden, vloeren, pilaren en traptreden bekleed met kleurrijke keramische tegels of versierd met zwarte kronkellijnen.   Nergens een rechte lijn: zelfs kamerwanden golven, vloeren glooien en ramen buigen.  In het uitgestrekte park van  Rogner Bad Blumau staan half ondergrondse gebouwen waarvan je alleen de gevel ziet, in de vorm van een oog. De daken van deze ‘oogspleethuizen’ zijn beplant met gras en bomen. Kortom: een verblijf in  dit wellnessresort is ook een soort museumbezoek.  En daar houd je van of niet.

De sprookjeswereld van Roger Bad Blumau is ontsproten aan de fantasie van de beroemde Oostenrijkse kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser (1928-2000).  Hoe dat zo kwam,  is een verhaal apart. In het stadje Blumau werden begin jaren zeventig heetwaterbronnen ontdekt. Pas jaren later realiseerde een gemeentesecretaris zich dat het mineraalrijke water meer toeristen (en dus werkgelegenheid) naar de toen nog arme regio kon lokken. Hij benaderde bouwondernemer Robert Rogner met het verzoek een wellnessresort te bouwen. Rogner was al vergevorderd met zijn plannen toen hij in 1992 op een feest in Wenen in gesprek kwam met Friedensreich Hundertwasser. Ter plekke besloot hij zijn ontwerp in de prullenbak te gooien, want deze ontmoeting kon geen toeval zijn. ‘U heet Hundertwasser; ik heb water van 100 graden. We moeten wel samenwerken,’ meende Rogner. De excentrieke kunstenaar hapte niet meteen toe. Hij wilde eerst zien waar het wellnessresort zou verrijzen. Aangekomen bij een beek op het terrein, kleedde hij zich onder het toeziend oog van alle notabelen uit. Om vervolgens poedelnaakt met zijn veel jongere vriendin in het water te springen. Dat voelde goed, vond hij. En de rest is geschiedenis.

Bad Blumau 100 in Bad Blumau, blumau.com

Friedensreich ­Hundertwasser werd geboren in Wenen. Kijk hier voor een architectuurwandeling langs zijn fantasierijke gebouwen in de Oostenrijkse hoofdstad.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Wellness Resort Hotel Alpina
Zugspitze Resort - AbenteuerpoolEva Trifft Fotografie