Schloss Obermayerhofen

Slapen bij de graaf

Kasteel Obermayerhofen was gehavend en geplunderd toen graaf en gravin Harald en Brigitte Kottulinsky het kochten. Ze wekten het met veel liefde weer tot leven. Nu kun je in dit romantische slothotel overnachten.

Schloss Obermayerhofen

Kasteel Obermayerhofen in Sebersdorf (Oost-Stiermarken, nabij Graz) werd in 1170 gebouwd als herenboerderij en kreeg zijn huidige vorm in 1574 – onder toenmalig eigenaar Servaz von Teuffenbach. In 1777 werd het eigendom van Josef Graf Kottulinsky (voorvader van de huidige graaf) en het is sindsdien in familiebezit.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog verbleven de Russische bezetters in het kasteel. Na hun vertrek bleef het zwaargehavend en leeggeroofd achter, en sindsdien werd het niet meer bewoond. Harald Kottulinsky, die zelf in Duitsland opgroeide en daar een uitgeverij had, kocht het kasteel in 1977 van de weduwe van de laatste eigenaar, een verre neef. Waarom? ‘Ik bezocht soms een tante die als kind vaker in het kasteel kwam. ‘Zij zei altijd tegen me: “Obermayerhofen is zo verwaarloosd. Ga er toch eens kijken.” Tegen beter weten in heb ik dat toen een keer gedaan. Het zag er echt verschrikkelijk uit. De brandnetels stonden metershoog, het water liep langs de gevel, het park was volledig overwoekerd. Ik begrijp nog steeds niet hoe ik zo naïef kon zijn om te denken dat ik het wel even zou opknappen. Het moet een gevoel voor familie­traditie in combinatie met idealisme zijn geweest. ’

Bijna tien jaar lang renoveerden Harald en echtgenote Brigitte het kasteel met veel gevoel voor stijl, voordat ze in 1986 heropenden als comfortabel slothotel, met twee restaurants, slotkapel, huwelijkspaviljoen, wijnkelder en 27 hotelkamers. Ook het park werd aangepakt en is nu openbaar toegankelijk. ‘Een dal der tranen’, noemt de graaf het proces met de nodige zelfspot.

Tijdens een rondgang door het hotel zien we riante kamers met alle moderne comfort, fraaie tegelkachels en stijlvol antiek meubilair. Hotelbar, sauna of wellnessfaciliteiten zijn er niet. ‘Er zijn al zo veel hotels die dat bieden’, aldus de graaf. Wie bij ons logeert, doet dat waarschijnlijk uit een romantisch verlangen naar rust en traditie. Die sfeer willen we bieden.’

Geopend van begin maart tot medio januari. Neustift bei Sebersdorf 1, Sebersdorf, heiraten-im-schloss.info
Wellness Resort Hotel Alpina
Zugspitze Resort - AbenteuerpoolEva Trifft Fotografie