Puradies

Alpenflair

Boetiekhotel Puradies in Leogang (Salzburgerland) combineert Alpenhuttenromantiek met kosmopolitische flair en won daarmee een designprijs.

Puradies in de winter

Toen Michael Madreiter de Embacherhof van zijn ouders overnam, was het hotel met twintig kamers dringend aan modernisering toe. Omdat de investering nauwelijks opwoog tegen de te verwachten opbrengst, besloot hij niet te renoveren maar juist een nieuw, veel groter hotel te bouwen. Het werd een constructie van vooral glas en hout, zoals past in deze omgeving. De voorgevel valt op door de houten spijlen voor de ramen en balkons. Michael: ‘Op boerderijen in Montafon in Vorarlberg werd het hooi vroeger op zulke spijlen gedroogd. Mooi, én het zorgt er bovendien voor dat de gevel optisch wordt verkleind.’

Bij een nieuw begin hoort een nieuwe naam. Dat werd Puradies: een mix tussen paradijs en puur natuur. Dat laatste is er volop, dankzij de ligging op een zonneplateau aan de voet van de Asitz, omgeven door bergruggen en heuvels. Direct aan de piste met ski-in, ski-out en toch afzijdig van de drukte van het plaatsje Leogang. Een paradijs is het zeker ook, in elk geval voor liefhebbers van lekker eten. Met André Stahl haalde Michael een bekroonde Oostenrijkse kok in huis. Dat is niet alleen genieten in zijn gourmetrestaurant ESS:ENZ: hij kookt net zo goed (alleen iets simpeler) voor de halfpensiongasten.

Puradies heeft een mooi badhuis met sauna’s, maar onderscheidt zich toch vooral door design en lifestyle. De tachtig suites en kamers (plus veertien chalets met eigen sauna) zijn minimalistisch modern en met veel hout ingericht – in een Alpine stijl zonder hertengewei-achtige kitsch. Dé eyecatcher van het huis is de zogeheten Freiraum: een bar en lounge over twee verdiepingen. Bar, zitmeubels én wenteltrap naar boven versmelten samen tot één groot kunstwerk van veertig meter lang en vierenhalf meter hoog. Het knappe staaltje werk van architect Christoph Piffer, bekroond met de iF Design Award 2017, is gemaakt van maar liefst zestienduizend eikenhouten blokken.

Rain 9, Leogang, Puradies

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Wellness Resort Hotel Alpina
Zugspitze Resort - AbenteuerpoolEva Trifft Fotografie