Schloss Kapfenstein

Romantische ridderburcht

In de 11e eeuw werd slot Kapfenstein gebouwd als ridderburcht. Nu gaat het er vreedzamer aan toe. Slapen met uitzicht op de wijnbergen van Stiermarken.

Schloss Kapfenstein © Winkler-Hermaden

De 11e-eeuwse burcht Kapfenstein, gebouwd op een uitgedoofde vulkaankegel, ligt in het zogeheten Vulkanland in het zuidoosten van Stiermarken. Sinds 1918 is het slot in handen van de familie Winkler-Hermaden. Toen de ouders van de huidige eigenaar Georg Winkler-Hermaden in de jaren negentig het beheer aan hem overdroegen, besloot hij het kasteel, dat in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog door de Russen volledig was gestript, zo authentiek mogelijk te herstellen. Het werd een echte boetieklocatie, met zestien ruime kamers genoemd naar vorige eigenaren of naar hun historische functie, zoals de vorstenkamer, de portierswoning, von Weißeneck of von Lengheim. Elke kamer is individueel ingericht met historische meubels, maar wel voorzien van alle modern comfort.

In het restaurant, waar je vanaf het terras bij mooi weer uitzicht hebt tot in Slovenië, wordt gekookt met de beste biologische producten uit de omgeving. Zoals het Krainer Steenschaap – een bijna uitgestorven ras dat door Georg Winkler-Armaden wordt gefokt. Uiteraard worden daarbij de wijnen van het eigen biologische familiewijngoed geserveerd. In een van de wijnkelders – de Lange Keller – kun je deelnemen aan een wijnproeverij. Bovendien zijn hier het hele jaar door exposities en vernissages.

Burggarten © Winkler-Hermaden

De mooiste plek in het kasteel is misschien wel de romantische, door kasteelmuren ingesloten tuin, exclusief voor hotelgasten. Het is een ware bloemenoase waar je heerlijk rustig in het zonnetje kunt zitten lezen, uiteraard onder het genot van een goed glas wijn. Het alternatief is ook niet te versmaden: Bestel een picknickmand ‘Schloss Kapfenstein’,  zoek een plekje op in de wijngaarden en geniet van de rust en het uitzicht in de omgeving van dit slothotel.

Kapfenstein 1, Kapfenstein, schloss-kapfenstein.at
Wellness Resort Hotel Alpina
Zugspitze Resort - AbenteuerpoolEva Trifft Fotografie