Vorratwirtschaft: zelf inmaken

Rumtopf

Rumtopf

Vorratwirtschaft’: zo heet het conserveren van levensmiddelen dat in Oostenrijk van oudsher vooral op boerderijen van levensbelang was. Dankzij de overvloed in zomer en najaar kon men zo de schrale winter doorkomen. Behalve fruit worden van oudsher ook veel groentes (pompoen, courgettes, paddenstoelen, augurken), vlees, kaas en eieren ingemaakt. Vooral op het Oostenrijkse platteland is het conserveren van voedsel nog veel gangbaarder dan bij ons. Verzamelen en conserveren gaan in Oostenrijk vaak hand in hand. Paddenstoelen worden in het najaar bijna overal voor eigen gebruik in het wild geplukt. Wat niet meteen wordt verwerkt, wordt gedroogd of ingemaakt op azijn. In het wild geplukte bosbessen, bramen, frambozen, aardbeien of veenbessen worden verwerkt tot  jams of compotes. Wilde kruiden worden gedroogd voor thee of gebruikt om azijn mee te aromatiseren.

Zelf inmaken? Ga aan de slag met de recepten in Oostenrijk Magazine 4/2020: van Rumtopf tot zoete mosterd en Dillgurken. Het nummer ligt tot 13 november in de winkel en is te koop in onze webshop.

Productie, recepten & foto’s in Oostenrijk Magazine

Elisabeth Willemars- Van Bodegom heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze is auteur van het Alpenkookboek, geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak. i apfelstrudels.nl; alpenkookboek.nl

Feestmenu
Rumtopf© Liesbeth Willemars
Wiener Schnitzel
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars