,

Zomerrecepten: Brezel & Brettljause

De Brettljause is een typisch Oostenrijkse broodmaaltijd met verschillende soorten worst, vlees en smeersels – geserveerd op een houten plank. Een kant-en-klaar recept is er niet, omdat de producten altijd uit de streek komen. Behalve kaas, vleeswaren en smeersels wordt een Brettljause aangekleed met rauwkost, zoals geraspte wortel, radijsjes, augurken, tomaten of pepertjes. Je komt een Jause in Oostenrijk op de menukaart ook wel tegen als Brotzeit, Winzerplatte (in wijnregio’s) of Morende (in het Lesachtal). Het woord ‘Jausenstation’ wordt vaak gebruikt voor een gasthuis op een veel bewandelde route in de bergen, waar je dus kunt pauzeren en eten.

Liptauer is een van de smeersels die vaak deel van uitmaken van een Jause. Dit is een uit Slowakije afkomstig mengsel van verse schapenkaas, boter en paprika. In Slowakije zelf wordt het šmirkáš genoemd, maar internationaal is het bekender onder zijn Duitse naam, die verwijst naar het gebied van herkomst; Liptov (Duits: Liptau). Een ander klassiek smeersel is Erdäpfelkas – gemaakt van onder andere aardappels. De naam stamt uit de tijd dat kaas nog een erg duur levensmiddel was en aardappel dus als goedkoop alternatief werd gebruikt. Verhackert (ook wel Verhackerts, Verhackertes en in Karinthië Sasaka – van het Sloveense Zaseka) is een broodsmeersel van gerookt, kleingesneden spek dat vooral in Oostenrijk en Slovenië gangbaar is.

In Oostenrijk Magazine editie 3/2017 geven we recepten voor Liptauer, Verhackerts, Erdäpfelkäs en andere smeersels. Lekker en makkelijk op zomerse avonden. Roggen- of zuurdesembrood smaken er prima bij, maar je maakt natuurlijk meer indruk met zelfgebakken Brezel. Ook daarvoor geven we een recept. Brezel zijn helemaal niet zo moeilijk te maken. Je moet er alleen wat meer tijd voor inruimen. Eet smakelijk.

Oostenrijk Magazine editie 3/2017 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.