Op Eerste en Tweede Kerstdag wordt in Oostenrijk uitgebreid getafeld. Op het menu staat vaak Tafelspitz, karper of gans. Tafelspitz wordt traditioneel opgediend met Apfelkren (appelmoes met verse mierikswortel), gebakken aardappels en bieslooksaus. Karper komt met gezouten aardappels, komkommersalade en verschillende sauzen. Gans wordt gevuld met appels, kastanjes, uien of gedroogde pruimen en geserveerd met rodekool en knoedels van brood- of aardappeldeeg. Het feestelijke kerstmenu compenseert als het ware voor de eenvoudige maaltijden van de periode ervoor. De Advent was namelijk oorspronkelijk een vastentijd. Die eindigde na het avondgebed op kerstavond. Daarna mocht er dus pas worden gefeest. In ons kerstmenu speelt Tafelspitz de hoofdrol. Tafelspitz vindt z’n oorsprong in de Weense keuken. Het bestaat uit een stuk rundvlees dat langzaam is gegaard in water of bouillon met soepgroente en vervolgens in dunne plakken wordt gesneden. De naam is ontleend aan de vorm: het is het spits toelopend, malse stuk vlees bij de staartaanzet van de runderheup. We serveren de Tafelspitz in ons Weihnachtsmenü met Schupfnudeln (dikke, met de hand gerolde pastaslierten in de vorm van vingers), rode wijnsaus en spruitjes of rodekool. Met wijnsoep vooraf en Apfelstrudelparfait toe haal je deze kerst een stukje Oostenrijk in huis. Omdat veel onderdelen al een dag voor het diner kunnen worden voorbereid, staat ons kerstdiner garant voor een overheerlijk en toch stressvrij kerstdiner.

Meer lezen? Oostenrijk Magazine editie 5/2017 is te koop in onze webshop.

PRODUCTIE, RECEPTEN & FOTO’S:

Liesbeth Willemars heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak.
i apfelstrudels.nl