,

Zalige kerstkoekjes

In Oostenrijk is het de gewoonte om lang voor de kerst (vaak vanaf het begin van de adventtijd) te beginnen met het bakken van Weihnachtsgebäck. Veel mensen geven elkaar op Heiligenabend zelfgebakken koekjes. Elke familie heeft wel een eigen specialiteit of favoriet recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vaak worden de koekjes trouwens ook in familieverband gebakken, zodat het in de keuken een gezellige drukte is. Elk jaar wordt er ook wel ergens een Weihnachtsbackwettbewerb georganiseerd, met als inzet het lekkerste recept voor kerstgebak. Behalve koekjes gaat het dan ook om bijvoorbeeld kerstbroden, vruchtenstollen en ander zoet gebak dat vooral in de kersttijd wordt gegeten. Zo won Elisabeth Spieß uit Tirol in 2015 een landelijke wedstrijd van de BauernZeitung met haar recept voor gevulde noten.
Een officiële indeling in Weihnachtsgebäck en overig bakwerk is er overigens niet. Dat bepaalde koekjes en gebak van oudsher met de kerstperiode worden geassocieerd, heeft ermee te maken dat hun vorm (zoals ster, klok of halve maan) en/of de gebruikte specerijen nu eenmaal goed bij die tijd van het jaar passen.

Zo maak je Lebkuchen-kruiden

De specerijen voor Lebkuchen kun je in Oostenrijk of Duitsland tussen oktober en december in iedere supermarkt kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Hier het recept:
35 gram gemalen kaneel
5 gram gemalen kruidnagelpoeder
2 gram gemalen piment
1 gram gemalen nootmuskaat
2 gram gemalen korianderzaad
2 gram gemalen kardemom
2 gram gemalen gemberpoeder
1 gram gemalen foelie
1 (bio)citroen geraspte schil
1 (bio)sinaasappel geraspte schil

Meng alle ingrediënten goed en voet naar smaak 1 gram anijs en/of witte peper toe. Bewaar het kruidenmengsel in een afgesloten doosje of potje.

In Oostenrijk Magazine editie 5, vind je recepten voor zalige kerstkoekjes als Zimtsterne, Vanillekipfrl en Lebkuchen.

Oostenrijk Magazine editie 5/2016 is te koop in onze webshop.

PRODUCTIE, RECEPTEN & FOTO’S:

Liesbeth Willemars heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak.
i apfelstrudels.nl