Weense recepten

Als enige stad ter wereld is Wenen naamgever van een kookstijl: de zogeheten Wiener Küche. Waar de keuken in de meeste Oostenrijkse deelstaten van oudsher is gebaseerd op regionale levensmiddelen en traditionele bereidingswijzen, is de Weense keuken sterk beïnvloed door de veelzijdige keukens uit de verschillende voormalige kroonlanden, zoals Hongarije, Kroatië, Slovenië en delen van Italië. Een voorbeeld is de Fiakergoulash. Goulash, oorspronkelijk uit Hongarije, deed z’n entree in de Oostenrijkse keuken dankzij hier gelegerde Hongaarse troepen. De Fiakergulash, de typisch Weense variant van het pittige poestagerecht, wordt geserveerd met worstjes en spiegelei. De naam verwijst wellicht naar het feit dat de stevige kost vroeger populair was bij de hard werkende koetsiers van de paard en wagens (Fiaker) die voor het transport in de stad zorgden.

Het recept voor Fiakergulash en andere gerechten waarin je de Oostenrijkse hoofdstad proeft staat in Oostenrijk Magazine editie 2. 

Oostenrijk Magazine editie 2/2020 is te koop in onze webshop.