,

Schmankerl recepten
Zoete lekkernijen

(Vor)weihnachtliche Schmankerl: zo noemt men in Oostenrijk delicatessen die traditioneel bij de adventstijd horen. Smullen dus met onze  recepten voor klassieke Leckerbissen als Eierlikör, Kletzenbrot en knoedels met een vulling van kastanjepuree. Leuk om met kinderen te maken is het Lebkuchen-huisjes waarvoor je het recept vindt in Oostenrijk Magazine editie 5. Bij deze een sjabloon voor het maken van de onderdelen va het huisje en het recept voor de karamel waarmee je de onderdelen aan elkaar plakt.

Kijk in Oostenrijk Magazine 5/2019 voor alle Schmankerl-recenten. Het nummer ligt tot 24 januari 2020 in de winkel en is te koop in onze webshop.

Zelf karamel maken

Ingrediënten 200 gr suiker, 6 el water. Bereidingstijd 20 minuten

Doe suiker met water in een steelpan en draai de pan rond zodat het water de suiker bedekt. Zet de pan op een laag vuur en laat de suiker smelten. Na een paar minuten begint de suiker te koken: vanaf nu mag je niet meer roeren. Wacht geduldig tot de suiker bruin begint te kleuren. Roer de karamel dan om met een garde en wacht tot hij de juiste middelbruine kleur heeft. Let op: karamel brandt makkelijk aan. Wordt hij te snel bruin, zet de pan dan meteen in een koud waterbad. Zodra de karamel de juiste kleur heeft, haal je hem van het vuur. Dip de onderdelen van het huisje erin plak ze meteen aan elkaar. Let op de Karamel is erg heet en je verbrandt makkelijk je vingers! Als de karamel te hard wordt, kun je hem kort terugzetten op een laag vuur totdag je alle onderdelen aan elkaar hebt geplakt. Heb je karamel over, giet er dan een grote scheut room bij. Het begint in eerste instantie heel hard te bruisen, dus roer voorzichtig en kijk uit voor spetters. Voeg wat zout toe en je hebt een verrukkelijke salted karamelsaus.