,

Pompoen: heerlijke herfstgigant

Recepten met pompoen(pitten)

In Oostenrijk wordt op circa 22.000 hectare pompoen verbouwd, met een opbrengst van drie- tot achthonderd kilo per hectare. De meest verbouwde variant is de Stiermarker oliepompoen. De naam zegt het al: de pompoen wordt vooral gekweekt uit de pitten olie te winnen.

Al sinds 1735 wordt er in Stiermarken pompoenpittenolie gewonnen. Vanwege de harde, houtachtige schillen van pompoenpitten was dat aanvankelijk geen gemakkelijk karwei. Door een spontane mutatie ontstond rond 1870 de Cucurbita pepo var. styriaca, de enige pompoensoort ter wereld waarvan de pitten met een dun, zilverkleurig vliesje zijn bekleed in plaats van met een harde schil. Ze kunnen daardoor relatief efficiënt geperst worden.

Sinds 1996 is Steirischer Kürbiskernöl een door Europese Unie beschermde oorsprongsbenaming. Circa tweeduizend producenten en dertig oliemolens vormen sindsdien de Gemeinschaft Steirischer Kürbiskernöl, die de authenticiteit en kwaliteit van het product beschermd. Zo mogen alleen pompoenen uit bepaalde teeltgebieden (in Stiermarken, maar ook in Neder-Oostenrijk en Burgenland) worden gebruikt voor het persen. Het is verder bovendien altijd 100 procent olie van eerste (koude) persing, waar geen conserveringsstoffen aan zijn toegevoegd.

Pompoenrecepten

Vrijwel nergens in Europa wordt zo veel pompoen verbouwd als in Oostenrijk. En dus zijn er vrijwel nergens zo veel recepten voor pompoen in omloop. Met de vrucht zelf, met pompoenpitten én met de beroemde pompoenpittenolie uit Stiermarken. In Oostenrijk Magazine editie 4, nu in de winkel, daarom Flammkuchen, pompoenstrudel en andere recepten met deze veelzijdige herfstgigant.

Vind de recepten in editie 4 van Oostenrijk Magazine, met tal van tips & adressen voor een heerlijke vakantie in Oostenrijk.

Oostenrijk Magazine editie 4/2016 is te koop in onze webshop.

PRODUCTIE, RECEPTEN & FOTO’S:

Liesbeth Willemars heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak.
i apfelstrudels.nl