,

Kostelijke Knödel

Waarom alleen tijdens je vakantie die heerlijke Oostenrijkse Knödel eten? De ronde balletjes zijn makkelijk te maken en enorm veelzijdig: van hartige huismanskost tot zomerse varianten met vruchtenvulling. Hartige knoedels zijn er zowel gevuld als ongevuld. Ongevulde knoedels zijn relatief groot en worden als bijgerecht geserveerd bij bijvoorbeeld goulash of ragout. Zoete knoedels zijn vrijwel altijd gevuld met een vrucht of kleingesneden vruchten of noten. Vaak worden ze als nagerecht geserveerd met boter en suiker. In Oostenrijk Magazine editie 2-2018 geven we heerlijke zoete en hartige knödelrecepten, onder meer voor het zelf maken van Serviettenknödel. Deze knoedels – de enige soort die niet rond maar in plakjes wordt geserveerd – heten zo omdat ze in een doek worden gekookt. Het is een typisch Oostenrijkse kooktechniek, die in Bohemen knedlíky uvařené v ubrousku (Knödel gekookt in een servet) of knedlíky uvařené vídenským způsobem (Knödel op z’n Weens gekookt) wordt genoemd. Serviettenknödel zijn heerlijk met bijvoorbeeld deze paddenstoelengoulash.

 

Ingrediënten paddenstoelengoulash:

500 gr gemengde bospaddenstoelen

1 ui

2 teentjes knoflook

1 bos bladpeterselie

2 el boter

3 tl paprikapoeder (mild)

½ l bouillon

200 gr crème fraiche

zout & peper

1 el Weinbrand of Cognac

 

Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in grove stukken. Snipper de ui en de knoflook fijn. Haal het peterselieblad van de stengels en snij blaadjes en stengels apart heel fijn. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin zachtjes de uitjes en de knoflook. Doe de paddenstoelen en peterseliestengels erbij en laat dit onder voortdurend roeren 10 minuten garen tot al het vocht verdampt is.

Bestrooi de paddenstoelen met paprikapoeder en giet de bouillon erbij. Breng dit aan de kook en laat het nog een minuut of 10 verder stoven op een laag vuur. Voeg voor het opdienen crème fraîche, peterselieblaadjes, zout en peper toe en laat het nog 1 minuut sudderen. Dien op met een scheutje cognac en in de in plakjes gesneden Serviettenknödel. Smakelijk eten.

 

Heerlijke (zoete en hartige) recepten voor knoedels vind je Oostenrijk Magazine 2/2018. Oostenrijk Magazine editie 2/2018 is te koop in onze webshop.

 

PRODUCTIE, RECEPTEN & FOTO’S:

Liesbeth Willemars heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak.
i apfelstrudels.nl