,

Recepten met maanzaad

Maanzaad (Mohn) wordt in de Oostenrijkse keuken in grote hoeveelheden gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. In het Oostenrijkse Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw grijze Graumohn verbouwd. Waldviertler Graumohn gezond. Het bevat 20 procent eiwit en hoge doseringen magnesium, ijzer, calcium en zink. Ook is het zaad rijk aan vitamine E, B1 en aminiozuren. De koudgeperste maanzaadolie, met onverzadigde Omega 6 en Omega 3 vetzuren, past goed bij alle soorten rauwkost. Oostenrijk heeft z’n eigen maanzaaddorp: Armschlag in het Waldviertel (mohndorf.at). Al dertig jaar wordt hier het hele jaar door allerlei activiteiten rondom maanzaad georganiseerd. Ook is er een Mohngarten met circa dertig soorten siermaanzaad (bloeitijd vooral juni/juli), rijdt er een Mohnexpress door de maanzaadvelden rondom het dorp en kun je allerlei (producten van) maanzaad of bijvoorbeeld een maanzaadmolen kopen in de boerenwinkel.

  • Mohnschnitzel

  • Mohnstrudel

  • Mohnkuchen

  • Mohnpotizze

  • Mohnzelten

  • Bietencarpaccio

In Oostenrijk Magazine editie 4/2019 geven we zes klassieke recepten voor lekkernijen met maanzaad. Hier nog twee extra recepten voor geliefde Oostenrijkse gerechten: Germknödel en Schupfnudeln (met de hand gerolde pasta van aardappeldeeg).

Germknödel

Ingrediënten voor 8 germknödel:

500 gr patentbloem | 60 gr suiker | 30 gr boter op kamertemperatuur | 2 eieren | 1 eigeel |

1 zakje gedroogde gist | 200 ml lauwwarme melk | snufje zout | rasp van 1 biocitroen | 150 gr pruimenmoes (Powidl) of een andere fris zure jam. Ook nodig: vergiet, diepe pan, bakpapier. Om te serveren: extra gesmolten boter, zwart maanzaad, poedersuiker en/of vanillesaus.

Voorbereiding: 15 minuten Rusttijd deeg: 1 uur Rusttijd knoedels: 30 minuten Kooktijd knoedels: 30 minuten

Los de gist op in de lauwwarme melk en vermeng dit met het meel, de suiker, de boter, de eieren en het eigeel, zout en citroenrasp. Kneed het geheel goed tot een soepel brooddeeg. Laat dit 1 uur afgedekt rusten op warme, tochtvrije plek tot het volume is verdubbeld.

Maak vervolgens 8 kleine bolletjes van het deeg, druk deze plat en schep in het midden een beetje pruimenmoes. Sluit het deegflapje goed om de moes, zodat die er niet uit kan lopen, en rol elk flapje met je handen tot een mooi rond balletje. Laat de balletjes nogmaals afgedekt 30 minuten rijzen op een warme plek. Breng een grote pan met een laag water aan de kook, hang hierin het vergiet met daarin een stuk bakpapier. Leg de knoedels op het bakpapier (ze mogen elkaar niet raken) en stoom ze in 30 minuten met de deksel op de pan gaar.

Serveer de Germknödel met wat gesmolten boter (net als bij poffertjes is dit een must!) en bestrooi ze met maanzaad en poedersuiker. Ook heerlijk met pruimenmoes of een warme vanillesaus.

Schupfnudeln

Bijgerecht voor 6 personen (circa 18 nudeln):

600 gr aardappelen (kruimig) ongeschild | 6 takjes verse majoraan (fijngehakt) | 50 gr gesmolten boter (30 + 20) | 10 gr maanzaad (gemalen) | 2 eigeel | 50 gr Maizena + extra Maizena voor snijplank en kookwater | ½ tl zout |1 afgestreken tl nootmuskaat Ook nodig: aardappelpers of –stamper | schuimspaan (Voor)bereiding: 40 minuten. De voorbereiding kan de dag voor het diner plaatsvinden.

Voorbereiding:

Kook de aardappelen gaar in hun schil, laat ze iets afkoelen en schil ze. Pers de nog warme aardappelen door een zeef of stamp ze heel fijn. Doe de gestampte aardappelen samen met 30 gr gesmolten boter, gemalen maanzaad, majoraanblaadjes, Maizena, eigeel, zout en nootmuskaat in een kom en kneed snel tot een samenhangend deeg. Niet te lang kneden! Mag flink naar nootmuskaat smaken, wordt na koken minder sterk. Bestrooi een snijplank met wat Maizena en maak hierop lange rollen van het aardappeldeeg. Snij hieruit 18 stukken en vorm met de hand langwerpige schupfnudeln. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook, voeg 1 tl Maizena toe, zet het vuur laag en doe hierin de nudeln. Laat ze in water van circa 80-90 graden trekken. Als ze boven komen drijven, moeten ze nog 2 minuten garen. Haal ze daarna met een schuimspaan uit de pa, laat ze goed uitlekken en bewaar ze afgedekt tot gebruik. Opdienen: Bak de Schupfnudeln enkele minuten op in wat boter of olie.

Oostenrijk Magazine editie 4/2019 is te koop in onze webshop.