,

Verwarmende bergkost

Hüttenkulinarik

Kaiserschmarrn, Käsespätzle, goulashsoep… het traditionele eten in berghutten is vaak machtig is, met veel bloem, boter, suiker, aardappelen en vlees. Beweging kweekt immers honger. Bovendien zijn het allemaal ingrediënten die goed bewaard kunnen worden, niet onbelangrijk voor hutten die alleen te voet bevoorraad kunnen worden. Ook alle restjes werden verwerkt. Zo is Tiroler Gröstl is een typisch eenpansgerecht waarin de restjes vlees worden verwerkt. Ook Speckknödelsoep is ontstaan als een manier om oud brood te verwerken dat anders weggegooid zou worden. Spek is uiteraard een essentieel onderdeel van deze knoedels, die behalve in de soep ook wel als hoofdgerecht (met bijvoorbeeld zuurkool of koolsalade) of bijgerecht worden gegeten.
Tegenwoordig zijn steeds meer hutten per auto of lift bereikbaar en staan op de kaart naast klassiekers ook veel gerechten met verse ingrediënten. Zo zijn bij KochArt Tirol tweeëntwintig (berg)restaurants uit de regio Kitzbüheler Alpen aangesloten, die van koken een kunst maken en een moderne twist geven aan traditionele gerechten.

In Oostenrijk Magazine 2017-1 meer over KochArt-Tirol en kookkunst in Berghutten. In de receptenrubriek bovendien zes traditionele gerechten uit de Oostenrijkse bergkeuken om thuis zelf te maken.

Oostenrijk Magazine editie 1/2017 is te koop in onze webshop.

PRODUCTIE, RECEPTEN & FOTO’S:

Liesbeth Willemars heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak.
i apfelstrudels.nl