Keizerlijke recepten

Ook al is Oostenrijk al een eeuw lang geen keizerrijk meer, gerechten met de toevoeging ‘keizer’ zijn er nog volop, zowel in kookboeken als op de menukaart van restaurants. In z’n algemeenheid geeft de toevoeging ‘keizer’ aan dat iets bijzonder goed of speciaal is. Dat kan over eten gaan maar bijvoorbeeld ook over het weer. Kaiserwetter staat in Oostenrijk voor een stralende zon en een strakblauwe lucht. In Oostenrijk Magazine 1/2020 geven we recepten voor vorstelijke gerechten. Hier twee extra recepten voor de bekende Kaiserschmarren.

Kaiserschmarren – dessert voor een keizer

Ingrediënten voor 4 personen:
4 eieren | vanillemerg (van de helft van een vanillestokje) | 25 gr suiker | 250 ml melk | 125 gr meel | 25 gr gesmolten boter | rasp van één biocitroen | snufje zout | naar smaak 100 gr in rum geweekte rozijnen Ook nodig: mixer, extra boter en suiker om in bakken, poedersuiker om te bestrooien en een kwetsencompote (of andere pruimencompote) om te serveren. (Voor)bereiding: 30 minuten Rusttijd deeg: 30 minuten

Splits de eieren. Klop het eigeel met de suiker, het vanillemerg en de melk met de mixer tot een schuimig geheel. Meng het meel er voorzichtig door, blijf op de hoogste stand mixen tot er een mooi glad en dun pannenkoekdeeg is ontstaan. Roer de gesmolten boter en citroenrasp erdoor en laat het deeg een half uur rusten (buiten de koelkast). Klop intussen het eiwit stijf met een snufje zout en schep het na de rusttijd voorzichtig met een spatel door het pannenkoekdeeg. Voeg desgewenst de in rum geweekte rozijnen toe. Verhit een klontje boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en giet het deeg erin (ongeveer 1 à 2 cm hoog) en draai het vuur laag. Doe een deksel op de pan en bak de Kaiserschmarren langzaam goudgeel. Draai hem dan voorzichtig (met hulp van de deksel) om en bak nog een paar minuten. Snij de pannenkoek in grove stukken en dien op met wat poedersuiker en een pruimencompote. Je kunt de schmarren ook bewaren en later kort opbakken in wat boter met suiker voor een lekker karamel-effect.

Kijk in Oostenrijk Magazine 1/2020 voor alle vorstelijke recepten. Het nummer ligt tot 10 april in de winkel en is te koop in onze webshop.

Meer in editie 1/2020

Taal&Mores
Kaiserbroodje
Merlot

Google ads