Betriebsanlagegenehmigung

Tekst: Karin Eegdeman

Wanneer u een pension of gasthof in Oostenrijk wilt gaan runnen, dan heeft u mogelijk een aantal vergunningen nodig. Eén hiervan is de zogenaamde Betriebsanlagegenehmigung: een soort horecavergunning voor het pand waarin u onderdak biedt aan gasten. Niet zo lang geleden is de wet hieromtrent aangepast. Omdat dit een landelijke aanpassing is, zijn de regels op dit gebied nu in alle deelstaten hetzelfde. Er is besloten dat u de Betriebsanlagegenehmigung altijd nodig heeft behalve wanneer uw bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoet. Ten eerste mag u niet meer dan maximaal dertig bedden hebben. Daarnaast mag alleen de verhuurder zelf permanent in het gebouw wonen en dus niemand anders (zoals een personeelslid). Ontbijt en kleine snacks mogen weliswaar geserveerd worden, maar alleen aan eigen gasten. De laatste voorwaarde is dat er geen zwembad, whirlpool, stoombad of sauna in het bedrijfsgedeelte mag zijn. Alleen als u aan al die voorwaarden voldoet, hoeft u géén vergunning aan te vragen. Dit betekent in de praktijk dat zelfs een klein ontbijtpension een vergunning moet hebben als er een sauna aanwezig is!

Als uw pension wel aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet, dient u zich overigens nog steeds aan bepaalde regels te houden. De belangrijkste: uw pand moet aan allerlei brandveiligheidseisen voldoen. Zo moeten alle gastenkamers en gangen die deel uitmaken van een vluchtroute brandmelders hebben die bovendien met elkaar verbonden zijn. Ook moeten verlichte bordjes de vluchtroute aanwijzen. Daarnaast dient u zich aan de voorgeschreven openingstijden te houden en mogen leveringen alleen tussen bepaalde uren plaatsvinden. Als u werknemers in dienst hebt, dan moet u uiteraard aan de Arbo-voorwaarden voldoen.

De wet is nog zo recent dat het kan voorkomen dat u een bedrijf overneemt dat volgens de oude regelgeving een Betriebsanlagegenehmigung heeft, terwijl dit volgens de nieuwe regels niet meer nodig is. De verplichting om het bedrijf te controleren vervalt dan. Het kan zelfs zo zijn dat nog openstaande punten van een laatste controle niet meer vervuld hoeven te worden. Andersom kan het uiteraard ook voorkomen dat u een pand zonder vergunningsplicht overneemt, maar deze alsnog moet aanvragen omdat u bijvoorbeeld een zwembad of sauna plaatst. Let op: de verantwoordelijkheid om een Betriebsanlagegeneh­migung aan te vragen, ligt altijd bij uzelf. Als u een pand overneemt en/of iets wilt veranderen, is het verstandig eerst bij de gemeente, de Bezirkshauptmannschaft of de Wirtschaftskammer langs te gaan om informatie in te winnen. Uw bedrijf zal namelijk op veel punten worden getoetst en dan wilt u niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Karin Eegdeman, in Oostenrijk gecertificeerd als makelaar, over alles wat er komt kijken bij de aankoop van een appartement, huis, chalet of horeca-object in het land.

Ze is bereikbaar onder nummer 04071-10322 of via haar website alpreal.nl

Deze column valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie
Verkoop
Subsidies
Kopen op Erfpacht