Financieren van uw eigen woning

Tekst: Karin Eegdeman

Hoe werkt het als u een financiering wilt op uw woning in Oostenrijk? Bij Nederlandse banken kunt u in elk geval niet terecht: die verstrekken geen financieringen op onroerend goed in Oostenrijk, tenzij dit via de overwaarde op uw eerste huis kan. Sinds de financiële crisis staan de meeste banken hier echter niet meer zo positief tegenover. In België is dit vaak wel nog mogelijk. De Belgische bank biedt ook nog zeer aantrekkelijke voorwaarden; reden genoeg om dit altijd te onderzoeken.

Wilt u de hypotheek bij een Oostenrijkse bank regelen, dan zal die altijd vragen om welk pand het gaat, want dit is het onderpand waarmee ze haar risico afdekt. Dit omdat de bank geen beslag kan leggen op uw inkomsten of eigendommen buiten Oostenrijk. Bovendien wordt er daarom een eigen inbreng gevraagd van 40 tot 50 procent van de koopsom exclusief kosten koper. Deze eigen inbreng kan per regio enigszins fluctueren en is afhankelijk van het pand waar het om gaat. Oostenrijkse banken gaan voor zekerheid. Mocht u onverhoopt de hypotheekaflossing niet meer kunt betalen en uw woning wordt uiteindelijk per executie verkocht, dan moeten het nog resterende hypotheekbedrag en de kosten die de bank heeft gemaakt voor de executieveiling gedekt zijn.

Hoeft u dan geen inkomensgegevens te overhandigen? Natuurlijk wel. Om er zeker van te zijn dat u de kosten van de tweede woning kunt betalen, vraagt de bank om een bewijs van uw inkomen van de afgelopen drie jaar. Vaak is dit de aangifte inkomstenbelasting of – als u zelfstandige bent – de jaarstukken van de afgelopen drie jaar. Tevens wil de bank een overzicht met alle kosten en schulden die u heeft. U hoeft hiervan geen bewijsstukken te overhandigen, maar u tekent er wel voor dat u dit overzicht naar waarheid invult. Met deze gegevens berekent de bank of u de kosten van de hypotheek kunt betalen. In vrijwel alle gevallen sluit u een annuïteitenhypotheek af. Dat betekent dat u iedere maand hetzelfde bedrag betaalt, dat is opgebouwd uit een deel rente en een deel aflossing. Het rentedeel is aanvankelijk heel hoog. Naarmate de einddatum in zicht komt, wordt dit steeds kleiner terwijl het aflossingsdeel steeds groter wordt. De looptijd is vaak vijftien of twintig jaar; na die tijd heeft u dus geen schuld meer op de woning. Onder Oostenrijkers is een variabele rente heel gangbaar, maar u kunt deze ook bijvoorbeeld vijf of tien jaar vastleggen. Met de huidige lage rentestanden is tien jaar erg aantrekkelijk omdat u weet wat u moet betalen en onverwachte rentestijgingen uitsluit. Basis voor de rente in Oostenrijk is de Euribor (de Europese rente tussen banken onderling), met een opslag van bijvoorbeeld 1,75 of 2 procent. Dit betekent dat u zelf ten allen tijden (bijvoorbeeld op internet) de rentefluctuaties kunt volgen. Wat dat betreft is een financiering in Oostenrijk transparant. Let echter goed op, want er zijn banken die een opslag tot 3 procent rekenen en dat is echt te hoog! Krijgt u een offerte met een opslag van meer dan 2,25 procent, dan loont het zeker om bij een tweede bank een offerte aan te vragen en deze onderling te vergelijken.

Karin Eegdeman, in Oostenrijk gecertificeerd als makelaar, over alles wat er komt kijken bij de aankoop van een appartement, huis, chalet of horeca-object in het land.

Ze is bereikbaar onder nummer 04071-10322 of via haar website alpreal.nl

Deze column valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie
Verkoop
Subsidies
Kopen op Erfpacht

Google advertentie