Beëdigd makelaar

Tekst: Karin Eegdeman

Misschien bent u zich er niet altijd van bewust, maar het vak van makelaar is in Oostenrijk een beschermd beroep. Dat betekent dat makelaars geregistreerd staan en dat ze aan strenge regels zijn gebonden. Ze moeten examen doen om hun licentie te halen (waarbij ongeveer 50 procent zakt) en is er zelfs een makelaarswet waaraan iedereen zich dient te houden. Bij de opleiding komen niet alleen bouwkundige zaken aan de orde, maar ook onderwerpen als ruimtelijke ordening en veel juridische zaken.

Veel wetgeving is in Oostenrijk per deelstaat vastgesteld en met name de wetten op het gebied van ruimtelijke ordening wijzigen bovendien vaak. Dat kan behoorlijk complex zijn en dus is het belangrijk dat uw makelaar alles weet over waar u straks als huiseigenaar mee te maken krijgt. Makelaars zijn hiervoor ook aansprakelijk en moeten een verplichte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben alvorens ze zich in Oostenrijk kunnen registreren. Als makelaars het idee hebben dat er iets rondom de verkoop van een huis niet helemaal klopt, hebben ze zelfs de plicht dit verder te onderzoeken.

Hoewel er in Oostenrijk dus blijkbaar veel waarde gehecht wordt aan deskundigheid, is het gek genoeg wel mogelijk anderen op jouw licentie te laten werken. Een beëdigd makelaar kan meerdere kantoren hebben en natuurlijk ook meerdere medewerkers. Daardoor kunt u in de praktijk te maken krijgen met iemand die meelift op de licentie van een ander en die wellicht helemaal niet goed op de hoogte is van alle wetten en regels. Soms is degene die wel echt gediplomeerd is niet eens aanwezig op het kantoor om bij twijfel ruggenspraak te houden.

Makelaars hebben doorgaans toch al geen al te goede reputatie en dan helpt dit natuurlijk niet. Wees dus een gewaarschuwd mens, want foute voorlichting kan voor u verregaande gevolgen hebben. Dat geldt zeker als het gaat om de vraag of u uw toekomstige appartement of huis toeristisch mag verhuren. De regels omtrent toeristische verhuur zijn de afgelopen jaren regelmatig aangepast en verschillen ook nog eens per deelstaat. Hierdoor is het niet altijd direct duidelijk of het door u gekozen pand wel of niet verhuurd mag worden. Wees hier alert op, zeker bij een makelaar die geen opleiding heeft in de Oostenrijkse wetgeving. U zit immers niet te wachten op een huis of appartement dat u niet kunt gebruiken zoals u wilt.

Een ander voorbeeld is de regelgeving omtrent het kopen en runnen van een horeca­pand. Afhankelijk van de deelstaat waarin het pand zich bevindt en de grootte van het bedrijf gelden bepaalde regels en wetten en meer of minder voorschriften waaraan u moet voldoen. Als u hierbij fouten maakt, kan dat een hoop geld kosten.

Zorg er dus voor dat u bij aankoop van een (horeca)pand een makelaar aan uw zijde heeft die daadwerkelijk zelf als dusdanig is opgeleid en beëdigd. Het staat eigenlijk altijd wel onder mails en anders kunt u er gewoon naar vragen: ‘Sind Sie ein konzessionierter Immobilienmakler?’

Karin Eegdeman, in Oostenrijk gecertificeerd als makelaar, over alles wat er komt kijken bij de aankoop van een appartement, huis, chalet of horeca-object in het land.

Ze is bereikbaar onder nummer 04071-10322 of via haar website alpreal.nl

Deze column valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie
Verkoop
Subsidies
Kopen op Erfpacht

Google advertentie