Goed verwarmen

Tekst: Karin Eegdeman

Misschien is het niet het eerste waaraan u denkt bij de aanschaf van een woning in Oostenrijk, maar het al dan niet energiezuinig zijn van uw eigendom is wel degelijk iets om op te letten. Bij nieuwbouw zit dat vaak wel goed, want om een bouwvergunning te krijgen, moeten bedrijven in de bouwbranche aantonen dat ze over milieubewuste oplossingen hebben nagedacht. Nieuwbouwwoningen zijn regelmatig van driedubbel glas voorzien en ook op het gebied van verwarmen worden er milieubewuste keuzes gemaakt. Een goed voorbeeld is de warmtepomp. Hierbij wordt de aardwarmte gebruikt om het huis te verwarmen. De kosten zijn erg laag (500 tot 750 euro per jaar voor een appartement met 3 slaapkamers). Gezien de hoge initiële kosten is dit echter vooral interessant bij nieuwbouw, als er toch al kosten voor de aanleg en verwarming moeten worden gemaakt.
Minder bekend is Fernheizung: op een centrale locatie in het dorp wordt dan houtrestafval verbrand en de vrijgekomen warmte wordt vanuit hier naar de aangesloten huizen getransporteerd. Oostenrijk heeft door de bosindustrie veel restafval dat zo op een goede manier gebruikt wordt. Het grote voordeel voor u als consument is dat de verwarmingsinstallatie zich niet in uw huis bevindt, waardoor uw onderhoudskosten zeer laag zijn. Een duurzaam alternatief is ook een met houtpellets (kleine samengeperste houtkorrels) gestookte cv-ketel, die net als een gasketel volledig automatisch werkt. U hoeft er dus niet bij aanwezig te zijn.
Wees alert als uw woning nog met een olieketel wordt verwarmd (wat in 16% van alle Oostenrijkse huishoudens het geval is). Omdat dit niet de meest milieuvriendelijke manier van verwarmen is, mogen er vanaf 2020 in nieuwbouwwoningen in Oostenrijk geen olieketels meer worden geïnstalleerd en moeten ze vanaf 2050 als verwarmingsbron compleet verdwenen zijn.
Een interessante energiebron is zeker ook de elektrische verwarming. In Nederland en België is dit relatief duur, maar omdat stroom in Oostenrijk slechts circa 16ct/Kwh kost, kan het een goede keuze zijn, te meer omdat een elektrische verwarming relatief makkelijk te plaatsen is in vergelijking met de aanleg van Fernheizung of een olie- of houtpellet­ketel. Bovendien is een combinatie met zonne-energie meestal goed mogelijk. Hou er dan wel rekening mee dat er in de winters soms gedurende langere periodes sneeuw op het dak ligt. Zonnepanelen hebben daardoor niet altijd het gewenste resultaat. Dat is zeker een risico als u uw woning vooral in de winter gebruikt en juist minder in de zomer als de zon de meeste energie levert.
Wilt u trouwens weten hoe energiezuinig uw aan te schaffen woning is? Vraag dan vooraf naar de Energieausweis van het betreffende pand, waarin het energieverbruik is berekend op basis van de toestand van vensters, deuren en wanden (zoals gebruikt materiaal en isolatie) en de kwaliteit van de verwarmingsbron. De verkoper is verplicht dit bij aankoop te overleggen. Eventuele zwakke plekken in de energiehuishouding van uw aankoop worden zo snel zichtbaar.

Karin Eegdeman, in Oostenrijk gecertificeerd als makelaar, over alles wat er komt kijken bij de aankoop van een appartement, huis, chalet of horeca-object in het land.

Ze is bereikbaar onder nummer 04071-10322 of via haar website alpreal.nl

Deze column valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie
Verkoop
Subsidies
Kopen op Erfpacht

Google advertentie