Onderhandelen: Andere spelregels

Tekst: Karin Eegdeman

Net als in Nederland en België wordt er ook in Oostenrijk bij de koop van een huis over de prijs onderhandeld. Toch zijn de spelregels niet helemaal hetzelfde. Wij zijn gewend om te ‘pingelen’.

Als de verkoper uw bod te laag vindt, zal hij simpelweg niet reageren

Iedereen die ooit een huis heeft gekocht, weet dat het gebruikelijk is om uiteindelijk tussen de vraagprijs en het eerste bod uit te komen. Is de vraagprijs voor een huis € 445.000,- en u wilt er € 425.000,- voor betalen, dan is het verstandig een eerste bod uit te brengen van € 405.000,-. De reactie op dit bod maakt duidelijk of de verkoper daar genoegen mee neemt. Vervolgens biedt u beiden een paar keer heen en weer tot u ergens in het midden uitkomt. In Oostenrijk werkt het anders. Als u een huis wilt kopen, is een eerste verschil dat u het bod schriftelijk uitbrengt en dat de verkoper een termijn van één tot drie weken krijgt om hierop in te gaan. Als de verkoper het bod echt te laag vindt, zal hij die termijn (en dus het bod) laten verlopen zonder te reageren. Voor ons lijkt dat raar, maar Oostenrijkers zijn het zo gewend. Als de verkoper het bod wel acceptabel vindt, zal hij het juist direct aannemen zonder verder te onderhandelen: ook dat lijkt voor ons vreemd. De derde mogelijkheid – dat de verkoper een tegenbod doet – komt wel degelijk ook voor. Wij zijn gewend dit op te vatten als uitnodiging om zelf vervolgens een tegenbod te doen. In Oostenrijk is dit in het algemeen niet de bedoeling en gaat het om een uiterste bod van de verkoper. U kunt dit aannemen of naast u neerleggen. Het onderhandelen houdt daarmee op. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar het heen en weer pingelen zoals wij dat doen, hoort niet thuis in de Oostenrijkse cultuur.

Toch kun je op veel dingen geld besparen door te onderhandelen

In de periode dat ik met mijn gezin in Oostenrijk woonde, heb ik overigens ervaren dat Oostenrijkers bij aankopen in het algemeen meer onderhandelen dan wij. Niet alleen bij de aanschaf van meubels, maar zelfs bij het kopen van een kettingzaag, schuurpapier of verf in een doe-het-zelfzaak. Zeker als u voor een flink bedrag tegelijk koopt, zoals bij de inrichting van een nieuw huis, kunt u altijd vragen om een prijsaanpassing. Op een complete inrichting – zelfs op spullen als servies en beddengoed – bespaart u zo al snel 10 tot 15 procent. Ook hier gaat het onderhandelen anders dan we gewend zijn. U doet zelf geen voorstel (zoals een kortingspercentage), maar vraagt de verkoper simpelweg of er iets aan de prijs gedaan kan worden. Als hij of zij met een aanbod komt, is het niet de bedoeling nog een tegenbod te doen. U kunt het aannemen of niet, zo eenvoudig werkt het. Misschien even wennen, maar als u zich aan de spelregels van het land houdt, kunt u tot een mooi onderhandelingsresultaat komen.

Karin Eegdeman, in Oostenrijk gecertificeerd als makelaar, over alles wat er komt kijken bij de aankoop van een appartement, huis, chalet of horeca-object in het land.

Ze is bereikbaar onder nummer 04071-10322 of via haar website alpreal.nl

Deze column valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie
Verkoop
Subsidies
Kopen op Erfpacht

Google advertentie