Goede raad kan (te) duur zijn

Tekst: Karin Eegdeman

U kent het spreekwoord denk ik wel: Goede raad is goud waard. Dat geldt ook bij de aanschaf van een huis of appartement in Oostenrijk. Het is immers geen broodje kaas en de regels zijn behoorlijk anders dan we gewend zijn in eigen land. Het is daarom raadzaam om u goed voor te laten lichten over de juridische zaken omtrent de aankoop van onroerend goed. De advocaten waarmee wij samenwerken selecteren we uiteraard op vakkundigheid. Toch willen onze klanten soms een second opinion van een zelfgekozen, onafhankelijke advocaat. Dat is begrijpelijk en uiteraard prima, maar de laatste tijd heb ik meerdere malen meegemaakt dat dit niet goed is afgelopen. Wat was het geval? Als eerste het verhaal van een klant die we meneer Jansen zullen noemen. Hij wilde graag van een onafhankelijke advocaat horen of een huis dat hij op het oog had inderdaad geschikt was voor toeristische verhuur. Hij zocht contact met een advocaat die hem eerder al eens goed over iets anders had geadviseerd, maar kreeg deze keer helaas een waardeloos advies en daarnaast een behoorlijke rekening gepresenteerd. ‘Zijn’ advocaat was namelijk actief in een ander Bundesland dan waar meneer Jansen wilde kopen en in Oostenrijk is het nu eenmaal zo dat elk Bundesland eigen regels omtrent ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen heeft. Zijn advocaat, niet gespecialiseerd in dit specifieke juridische terrein, wist dat blijkbaar niet. Kortom: Wilt u een advocaat raadplegen, kies er dan een die gevestigd is in het Bundesland waar u onroerend goed wilt kopen en vraag goed door naar expertise op dit gebied.
Als tweede wil ik u graag het verhaal vertellen van de klant die we meneer Pietersen zullen noemen. Hij stond op het punt om een huis in Oostenrijk te kopen en wilde graag een controle op het koopcontract. Omdat meneer Pietersen zeer gestructureerd is, informeerde hij al bij het eerste contact met de advocaat naar het tarief om deze controle uit te voeren. Hij kreeg niet meteen antwoord en omdat de controle in relatief korte tijd moest worden doorgevoerd, heeft hij er in de hectiek van het moment ook niet meer naar gevraagd. De advocaat in kwestie controleerde het contract, vroeg een aantal documenten op en gaf uiteindelijk zijn akkoord. Toen meneer Pietersen enkele weken later de rekening kreeg gepresenteerd, schrok hij zich rot. Het tarief van de advocaat bleek geen uurtarief, maar te zijn gebaseerd op de koopprijs van het huis. Omgerekend kwam het neer op ruim zeshonderd euro plus btw per uur!!! Uiteraard wilde meneer Pietersen hier niet mee akkoord gaan. Navraag bij andere advocaten leerde echter dat deze werkwijze geoorloofd is en dat het tarief bij een rechter niet ter discussie kan worden gesteld. Er zat voor meneer Pijnacker niets anders op dan zelf met de advocaat te onderhandelen. Uiteindelijk is deze met ongeveer de helft van het bedrag akkoord gegaan. Dat meneer Pijnacker er een zeer slecht gevoel aan heeft overgehouden, spreekt vanzelf. Goede raad is inderdaad goud waard; zorg ervoor dat het u geen goud gaat kosten!

Karin Eegdeman, in Oostenrijk gecertificeerd als makelaar, over alles wat er komt kijken bij de aankoop van een appartement, huis, chalet of horeca-object in het land.

Ze is bereikbaar onder nummer 04071-10322 of via haar website alpreal.nl.

Deze column valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie
Verkoop
Subsidies
Kopen op Erfpacht

Google advertentie