Carnaval kent ook in Oostenrijk een lange traditie, inclusief typisch ‘Faschingsessen’, vaak zoete en/of vullende gerechten als stevige bodem voor een hele dag (en nacht) feesten. Het meest bekende carnavalseten zijn Faschingskrapfen zijn een variant op de Berlinerbol maar dan gevuld met jam in plaats van bakkersroom. Ook Gebackene Mäuse zijn populair: ze lijken op onze oliebollen, maar horen in Oostenrijk echt bij de carnavalstijd. In sommige regio’s worden ze ook wel ‘Bachene Knoden’ (Knödel) of ‘Spatzen’ genoemd. Ze kunnen gevuld zijn met rozijnen en rum en behalve in kaneelsuiker ook in maanzaad worden gewenteld.

Carnavalseten is ook relatief ‘zwaar’ omdat men het er traditioneel nog even van wilde nemen voor Aswoensdag – het begin van de 40-daagse vastentijd voor Pasen. Op Aswoensdag zelf eten Oostenrijkers traditioneel Heringschmaus, een visgerecht met als belangrijkste ingrediënten haring en rode bieten. Ook veel restaurants (met name in Stiermarken) bieden hun gasten die dag een Heringschmaus aan.

In Oostenrijk Magzine 1/2018 geven we recepten voor Krapfen,  Mäuse en andere Faschings-lekkernijen. Hier alvast een recept voor zelfgemaakte vanillesaus, traditioneel geserveerd bij Buchteln (zoete broodjes) waarvan je het recept eveneens in ons blad vindt.

Vanillesaus

  • 500 mlmelk
  • 60 gsuiker
  • 10 gvanillepuddingpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 eidooiers

Meng het puddingpoeder met de eidooiers en 2 el melk tot een glad beslag. Breng in een steelpannetje de rest van de melk met de (vanille)suiker aan de kook. Roer het puddingmengsel erdoor, breng het nog even aan de kook en haal het dan meteen van het vuur.  Roer de saus nog een keer goed door. Je kunt de saus apart serveren en elke Buchtel even in de saus dopen voordat je haar eet. Je kunt bij het serveren ook een beetje saus over elke Buchtel gieten.

Oostenrijk Magazine editie 1/2018 is te koop in onze webshop.