• Recepten - Osterlamm

  • Recepten - Paaskrans

  • Recepten - Pinze

  • Recepten - Reindling

  • Recepten - Schinken

  • Recepten - Stollen

De paasdagen zijn in Oostenrijk ook een culinair feest. In Zuid-Oostenrijk (met name Stiermarken) worden dan bijvoorbeeld traditioneel Pinzen, terwijl ze in het Noord-Italiaanse Friuli (waar de naar anijs geurende broodjes oorspronkelijk vandaan komen) juist bij kerst en nieuwjaar horen. Het recept kwam in de 19e eeuw Oostenrijk en ontwikkelde zich daar tot paasgerecht. Het woord Pinze heeft waarschijnlijk dezelfde oorsprong als pita (van het pitabroodje). Je eet de broodjes met boter en/of jam of juist hartig met ham, mierikswortel en hard gekookte eieren. In Karinthië eet men met de paasdagen graag een Reindling (ook wel: Reinling), een gistgebak met minimaal rozijnen, kaneel en suiker. Vroeger werd een Reindling in een pan gebakken en had deze geen gat in het midden, maar tegenwoordig wordt gemakshalve meestal een tulbandvorm gebruikt.  Osterschinken oftewel beenham in brooddeeg wordt vooral op paaszondag gegeten, als onderdeel van het feestmaal op de eerste zondag na de vastentijd. Natuurlijk komt er ook altijd een Osterbrot op tafel, maar de samenstelling verschilt per regio en zelfs huishouden, met als gemeenschappelijke noemer dat het een (al dan niet zoet) gistbrood is.  Witte Donderdag (de dag van het Laatste Avondmaal) wordt in Oostenrijk vaak Gründonnerstag genoemd (afgeleid van groanen = wenen). In veel Oostenrijkse families komen er dan groene gerechten op tafel, vooral spinazie à la crème met spiegelei (Spinatessen), maar ook wel andere groene groenten.

Dit jaar een paasdis op z’n Oostenrijks? Onze zalige paasrecepten vind je in Oostenrijk Magazine editie 2/2019. Het nummer ligt tot 14 juni in de winkel en is te koop in onze webshop.