Vegetarisch feestmenu

Oostenrijk mag dan bekend staan om Schnitzel en Tafelspitz, tegenwoordig vind je op de menukaart van restaurants altijd wel heerlijke gerechten zonder vlees. In ons winternummer daarom een vegetarisch feestmenu met in Oostenrijk veelgebruikte ingrediënten als Powidl, kastanjes en kool. Powidl is een dikke mousse van meestal zonder suiker en gelei ingekookte (verse of gedroogde) kwetsen, oorspronkelijk afkomstig uit Bohemen (povidla). Recepten voor mehlspeisen (gebak) gevuld met Powidl – zoals Buchteln – zijn al in de oudste Oostenrijkse kookboeken te vinden. In Oostenrijk Magazine geven we een recept voor kastanjesoep met Powidltaschen, omdat deze erg verfrissend zijn als tegenhanger van het zoete van de soep. In het blad geven we een snel recept voor powidl. Als je meer tijd (en verse kwetsen) hebt, is dit slow-recept een aanrader.

Powidl voor circa vier jampotjes

Ingrediënten:

3 kilo rijpe kwetsen, gehalveerd en zonder pit

5 el pruimenschnaps of Slivovitz

Breng de pruimen met een bodempje water aan de kook, zet het vuur meteen heel laag en laat ze onder geregeld roeren 5 tot 6 uur zonder deksel op de pan inkoken tot een dikke massa ontstaat. Blijf roeren om aankoeken te voorkomen of maak de Powidl in een een elektrische jamkoker met roermechanisme.  Voeg nu de pruimenschnaps of Slivovitz toe en laat alles nog een half uurtje op een zacht pitje koken. De Powidl is klaar als de massa tot ongeveer een vijfde is ingedikt en niet meer van een lepel loopt. Verdeel de Powidl over goed schoongemaakte jampotjes met schroefdeksel en steriliseer deze door ze een uur in de oven op 90 graden hete lucht te zetten (let op: dus geen boven- of onderhitte gebruiken). De Powdl is nu een hele tijd houdbaar.

Aan de slag met de recepten in Oostenrijk Magazine 5/2020? Het nummer ligt tot 22 januari 2021 in de winkel en is te koop in onze webshop.

Productie, recepten & foto’s in Oostenrijk Magazine

Elisabeth Willemars- Van Bodegom heeft een Oostenrijkse moeder en is van kinds af aan vertrouwd met de Oostenrijkse keuken. Ze is auteur van het Alpenkookboek, geeft workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag Apfelstrudels en ander gebak. i apfelstrudels.nl; alpenkookboek.nl

Feestmenu
Rumtopf© Liesbeth Willemars
Wiener Schnitzel
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars