Made in Austria: Doppelmayr

Hoe een familiebedrijf uit Wolfurt in Vorarlberg marktleider werd in het transport van mensen en goederen per kabelbaan – en nog steeds in de lift zit.

Grote kans dat een skilift van Doppelmayr je tijdens de zomer- of wintervakantie de berg opbrengt. Het bedrijf is namelijk wereldmarktleider in de bouw van sleepliften, gondola’s, stoeltjesliften en kabelspoorbanen. Sinds de eerste sleeplift in 1937 leverde Doppelmayr zo’n 15.000 liftinstallaties aan 95 landen en opende het wereldwijd vijftig vestigingen. De helft van de ruim drieduizend medewerkers werkt in Oostenrijk zelf, vooral bij het grootste productiewerk: Hohe Brücke in Wolfurt (Vorarlberg).

Lees hier het complete artikel over ons bezoek aan dit wereldbekende Oostenrijkse bedrijf.

Oostenrijk Magazine editie 1/2020 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.

Hier enkele voorbeelden van bijzondere liften, die soms ook wereldrecords hebben gebroken .
• De dubbeldekker-pendelbaan over de baai van Ha Long in Noord-Vietnam, met de grootste cabines ter wereld (plaats voor 230 passagiers) én de hoogste betonnen steunpilaar (188,80 meter)
• De CabriO Kälti-Stanserhorn in Zwitserland, met 60 zitplaatsen op een bovendek in de openlucht.
• De gondellift aan de Duitse kant van de Zugspitze heeft de hoogte stalen steunpilaar ter wereld (127 meter) en de lange vrij hangende kabel tussen twee steunen (3200 meter) en grootste hoogteverschil tussen berg- en dalstation (bijna twee kilometer: van 1000-3000 meter).
• De langste gondellift ter wereld (7.899,9 meter) verbindt de vakantie-eilanden Phu Quoc en Hon Tom in Vietnam met elkaar. De lift werd begin 2018 geopend. De recordlift, in opdracht van de Sun Grouw Corporation, heeft zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records.
• Voor Universal Orlando Resort heeft Doppelmayr een replica gebouwd van de beroemde Hogwarts Express uit de Harry Potter-films. Die uit stoomlocomotief, kolenwagens en drie wagons bestaande compositie verbindt het Universal Island of Adventure met de Universal Studios in Florida. Dankzij LED-schermen in de ramen waarin scènes uit de flim worden afgespeeld, hebben de passagiers tijdens de vier minuten durende rit het gevoel in de echte Hogwarts Express van King’s Cross Station in London naar Hogsmeade te reizen en aan de overkant Harry en zijn vrienden langs te zien lopen. Door Theme Park Insider, een online-gids voor de populairste vrijetijdsparken ter wereld, werd de Hogwarts Express gekozen tot beste attractie in de categorie ‘The Best Family Rides in America’.
• Tijdens de Floriade in Venlo in 2012 zweefde een Doppelmayr-kabelbaan boven het Floriadeterrein, met een hoogte van 35 meter en een lengte van meer dan een kilometer was het destijds de grootste kabelbaan van Nederland. Na de Floriade werd de kabelbaan verkocht, afgebroken en weer opgebouwd in skigebied Silvretta Montafon.

Meer in editie 1/2020

Google ads