Freistadt Bierstad

Freistadt in Opper-Oostenrijk mag zich met recht bierstad noemen. De in 1777 opgerichte brouwcommune hier leidt – als laatste in Europa – nog steeds een bloeiend bestaan. De Freistädter brouwerij is een open brouwerij. Iedereen kan er binnenlopen en de brouwers van maandagochtend tot vrijdagavond bij het werk gadeslaan. De brouwerij biedt bovendien een opleiding tot biersommelier aan. Het Freistädter bier (zeven soorten en een jaarlijks wisselend speciaalbier) kun je proeven in de eigen Braugasthof op het terrein van de brouwerij.

Lees in editie 3 van Oostenrijk Magazine hoe bier het kleine vestingstadje Freistadt tot bloei bracht en er nog steeds leven in de brouwerij brengt. Het nummer ligt tot 28 augustus in de winkel en is te koop in onze webshop. Hier alvast enkele ‘biertips.

Freistädter Brauhaus

Een van de mooiere bierrestaurants in Oostenrijk. De inrichting is een geslaagde mix van rustiek en modern. De menukaart is eigentijds. Op de tap uiteraard de eigen ongefilterde bieren van de Freistädter brouwerin, zoals Freistädter Ratsherrn, Rotschopf en Pegasus. Daarnaast staan er bieren van andere kleine brouwerijen uit het Mühlviertel op de kaart en kun je desgewenst een internationaal bier uit de bier-humidor in de brouwerij bestellen. De Biertasting (vij verschillende Freistädter bieren) is aan te bevelen. Brauhausstraße 2, freistaedter-bier.at/brauhaus

Biermobil

Dit elektrische hop on/hop off-boemeltreintje rijdt van april tot oktober op vrijdagen (vanaf 14.00 uur) emissievrij langs de bezienswaardigheden in de stad. freistadt.city (zoekterm Biermobil)

Bierstacheln

In een oude smidse langs de stadsmuur wordt het Bierstacheln nieuw leven ingeblazen. Deze techniek, waarbij een gloeiend stuk ijzer (de Bierstachel) kort in een halfvol glas bier wordt gedoopt, is waarschijnlijk ontstaan als oplossing voor een probleem. Toen de Duitse firma Linde in het begin van de 19e eeuw de eerste koelinstallaties ontwikkelde, werd het bier naar smaak van liefhebbers te sterk gekoeld (4 graden). Vandaar die warme Stachel (doorn) in het bier. Door de warmte klimt het koolzuur omhoog en verdubbelt het schuim in volume. Na een tijdje lost het schuim op, is het bier iets warmer en heeft het bovendien een lichte karamelsmaak door de verbrande restsuikers. Omdat met het schuim ook koolzuur is ontsnapt, heeft het bovendien een zachtere afdronk. De aparte smaak beviel de bierliefhebbers wel en dus is men het in veel plaatsen in Duitsland (vooral Beieren) en Oostenrijk lange tijd blijven doen. Nu is het alleen nog in zwang als (toeristische) attractie. Demonstratie en proeverij boeken? muehlviertel-almfreistadt.at (zoekterm Bierstacheln)

Hauptplatz Retz© FREN Media
Roman Wörter© FREN Media
© Oostenrijk Magazine
Gids Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Volker Preusser
(c) Donau NÖ, Andreas Hofer
© Oostenrijk Magazine