Veel zon, weinig neerslag, verkleurende bladeren, zacht gouden herfstlicht, geuren van versgeperste druiven en overrijpe appels in de lucht… de nazomer is het mooiste seizoen voor een vakantie in het Kamptal. Het wijnbouwgebied, circa 4000 hectare groot, is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde van Oostenrijk – vooral vanwege de uitstekende Grüner Veltliner en Riesling die er wordt gemaakt. Het dankt z’n reputatie echter ook aan de wijnarchitectuur, met naast historische Kellergassen moderne, eigenzinnige vinotheken, wijnhuizen en kunst in de openbare ruimte. Je kunt hier comfortabele wandelingen combineren met het proeven van uitstekende wijnen.

Een uitvoerige beschrijving van onze ‘tour de vin’, met tal van leuke tips en adressen in de regio, vind je in Oostenrijk Magazine editie 3-2018. Hier nog extra tips:

Zien & Doen

Zeitbrücke-Museum
Meerdere musea in één pand. Pure nostalgie zijn de oude schoolklas en de ruimtes waarin de geschiedenis van de handel – van verkoop achter de toonbank tot zelfbedieningswinkels– wordt verteld aan de hand objecten die zijn verzameld door warenhuis Kienast – al sinds 1710 in Gars am Kamp gevestigd. Andere ruimtes in het Zeitbrücke-Museum (zeitbruecke.at) vertellen bijvoorbeeld over 5000 jaar nederzettingen in de regio en over de componist Franz von Suppé (1819-1895), die in Gars zijn zomerverblijf had. Er is ook altijd een expositie van eigentijdse kunst.

Grafenegg
Kasteel Grafenegg (grafenegg.com) in het gelijknamige plaatsje in het Kamptal is het enige kasteel in Oostenrijk in de stijl van het historisme, royaal versierd met trapgevels, torentjes en fantasievolle waterspuwers. Een rondleiding door het kasteel combineer je het mooist een wandeling door het 32 hectare grote Engelse landschapspark én een concertbezoek. Elke najaar (vanaf circa medio augustus) vindt hier het Grafenegg Festival plaats met klassieke topmusici. Bij mooi weer zit of lig je dan heerlijk in het park rondom het moderne openluchtpodium Wolkenturm. Rondleidingen kasteel en park: 14 april t/m 28 oktober.

Burg Gars
Deze burcht boven Gars am Kamp (burg-gars.at) was een van de steunpunten (en een tijdlang ook residentie) van de Babenbergers, het geslacht dat tussen 976 en 1248 de marktgraven en hertogen van Oostenrijk leverde tot de Habsburgers de macht overnamen. De drie verdiepingen tellende Renaissance-vleugel naast de Middeleeuwste burcht-ruïne is deels gerestaureerd. ‘s Zomers worden er concerten en vooral opera’s (dit jaar was dat Puccini’s Tosca) opgevoerd.

Arche Noah
De Blaue Zillertaler, de Baluttenappel, de Charlamowsky… Het zijn slechts drie van de ruim zesduizend cultuurplanten waarvan de vereniging Arche Noah (Arche-noah.at) in Schiltern het zaadgoed bewaart, plant en vermeerdert. Bij een bezoek aan hun ‘voorbeeldtuin’ bij een voormalig kasteel word je ondergedompeld in de wondere wereld van ‘vergeten’ vruchten, kruiden en planten. Je kunt er een rondleiding volgen, zaad kopen of een van de vele evenementen bezoeken die de tuin organiseert. Een voorbeeld is het jaarlijkse chilifestival, met proeverijen, kookdemonstraties, muziek en markt.

Shoppen

Waar goede wijnen is, vind je in het algemeen ook goede producenten. Ze zijn te koop bij de producenten zelf en/of in de vinotheken van het Kamptal. Enkele tips:

Grossauer-pesto’s
Verrukkelijke huisgemaakte pesto’s van Stefan Grossauer. Naast bekende soorten als besilicum- of tomatenpesto ook (afhankelijk van het seizoen) bijzondere smaken met maanzaad, truffel, rode biet of spek. Bergstrasse 14 in Schönberg, edelkonserven.at

Kamptal-azijn
De Kamptaler Essigmanufaktur maakt geen simpele witte- of rode wijnazijn, maar azijn van Grüner Veltliner, Zweigelt of Riesling en daarnaast ook van ander fruit (zoals abrikoos of frambozen), kruiden (daslook) en bessen (vlierbessen). Te koop in de Loisium-vinotheek en het Ursinhaus. kamptalessig.at

Mohnzuzler
De familie Ehrenberger maakt en verkoopt niet alleen ijs en chocolade van maanzaad uit het Waldviertel, maar ook de Original Waldviertler Mohnzuzler – een gebakje van kruimeldeeg met een vulling van maanzaad, kwetsen op rum en gebrande gemalen amandelen. Dreifaltigkeitsplatz 55 in Gars am Kam, mohnzuzler.at

Oostenrijk Magazine editie 4-2018 ligt tot 9 november in de winkel en is te koop in onze webshop.