,

Sankt Laurent

Proefnotities De heilige die zijn naam leende aan het rode Oostenrijkse druivenras Sankt Laurent is de patroonheilige van de koks: Laurentius. Zijn naamdag is op 10 augustus, de datum waarop de Laurenzi- of Lorenztraube begint te rijpen. Een…
,

Linzer Torte

De beroemde Linzer Torte, vernoemd naar de hoofdstad van Opper-Oostenrijk, is een echte vakantieklassieker. In 2005 werd in de bibliotheek van de beroemde abdij van Admont (Stiermarken) een recept voor Linzer Torte uit 1653 ontdekt. Wij geven…
,

Oostenrijks beste kok in Nederland te gast

Topkok Heinz Reitbauer is de Nr. 10 van The World’s 50 Best Restaurants 2017 en eigenaar van Restaurant Steirereck in de Oostenrijkse metropool. Michelin bekroonde hem met twee sterren en in de Gault Millau gids staat het Weense restaurant…
, ,

Sekt uit Oostenrijk

In Nederland en België moet je misschien even op zoek naar Oostenrijkse sekt, maar het is zeker de moeite waard. Oostenrijk heeft al een 175-jarige traditie van mousserende wijnen heeft. De kwaliteit is hoog en ze hebben toch een wat ‘vrolijker’…
,

Proefnotities Sekt

Het spannende van wijn is dat er altijd wel weer iets opduikt dat je enorm verrast. Zo kende ik Oostenrijkse sekt nog niet zo goed, maar werd ik na het proeven enorm blij van deze prachtige wijnen! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine editie…
,

Schilcherland DAC

Oostenrijk heeft er een nieuw Districtus Austriae Controllatus (DAC) bij: Schilcherland. In dit gebied in het westen van Stiermarken wordt van de "Blauer Wildbacher"-druif een rosé gemaakt met een geheel eigen karakter, de Schilcher. Districtus…
,

Herfstrecepten:
Wildburger & co

Vlees van in vrijheid levende dieren noemt met in Oostenrijk ‘Wildbret’. Vooral in de herfst staat er in restaurants veel wild op de menukaart. Niet alleen omdat het een delicatesse is. Het wordt bovendien steeds meer gewaardeerd als vetarm,…
,

Roter Veltliner,
Rotgipfler & Zierfandler

Het valt nog niet mee om ze hier te lande te pakken te krijgen, maar gelukkig wordt de moeite beloond… De zeldzame druivenrassen roter veltliner, rotgipfler en zierfandler leveren prachtige wijnen op! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine…
,

Gelber Muskateller

Fris & Vrolijk Niets zo opwekkend na een stevige wandeling als een glas Gelber Muskateller. In tien jaar tijd, tussen 1999 tot 2009, is de aanplant gelber muskateller-druiven in Oostenrijk met 267 procent gestegen, een bewijs voor de…
,

Lekker onderweg met de nieuwe ‘Via Culinaria’

Kort geleden is de 5e editie van de Via Culinaria gids voor SalzburgerLand verschenen. Nieuw in het aanbod: de 9e gastronomische route – geheel in het thema ‘bio’. Los van die route kunnen bezoekers aan SalzburgerLand in deze 190 pagina’s…
, ,

Sterren-kok Jacob Jan Boerma naar Ischgl

In het tweede weekend van juli bereidt en presenteert Nederlandse sterren-kok Jacob Jan Boerma van Restaurant De Leest in Vaassen zijn creatie voor de ‘Kulinarischer Jakobsweg’ in het Oostenrijkse Paznauntal. Voor dit culinaire concept worden…
,

Taarten van naam en faam

Vooral in de 19e eeuw was er een trend onder patissiers om gebak te vernoemen naar bekende personen. Zo zou de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi) een zwak hebben gehad voor de gesuikerde viooltjes van konditorei Gerstner in Wenen. Als eerbetoon…