,

Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc staat behalve in Stiermarken ook in andere wijnregio’s van Oostenrijk, maar die uit het zuiden is wel het beroemdst. De aromatische druif komt oorspronkelijk uit de Franse Val de Loire. Toch doet ze het in Oostenrijk erg goed,…
,

5 wijnroutes

Elke Oostenrijkse wijnregio heeft speciaal uitgestippelde wandelroutes door wijngaarden en langs Heurigen. In Oostenrijk Magazine editie 2 geven we 5 tips. Hier de links naar de websites van de diverse routes. 1. Weinweg der Sinne: 13,9 kilometer…
,

Sankt Laurent

Proefnotities De heilige die zijn naam leende aan het rode Oostenrijkse druivenras Sankt Laurent is de patroonheilige van de koks: Laurentius. Zijn naamdag is op 10 augustus, de datum waarop de Laurenzi- of Lorenztraube begint te rijpen. Een…
, ,

Linzer Torte

De beroemde Linzer Torte, vernoemd naar de hoofdstad van Opper-Oostenrijk, is een echte vakantieklassieker. In 2005 werd in de bibliotheek van de beroemde abdij van Admont (Stiermarken) een recept voor Linzer Torte uit 1653 ontdekt. Wij geven…
, ,

Sekt uit Oostenrijk

In Nederland en België moet je misschien even op zoek naar Oostenrijkse sekt, maar het is zeker de moeite waard. Oostenrijk heeft al een 175-jarige traditie van mousserende wijnen heeft. De kwaliteit is hoog en ze hebben toch een wat ‘vrolijker’…
,

Proefnotities Sekt

Het spannende van wijn is dat er altijd wel weer iets opduikt dat je enorm verrast. Zo kende ik Oostenrijkse sekt nog niet zo goed, maar werd ik na het proeven enorm blij van deze prachtige wijnen! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine editie…
,

Schilcherland DAC

Oostenrijk heeft er een nieuw Districtus Austriae Controllatus (DAC) bij: Schilcherland. In dit gebied in het westen van Stiermarken wordt van de "Blauer Wildbacher"-druif een rosé gemaakt met een geheel eigen karakter, de Schilcher. Districtus…
,

Herfstrecepten:
Wildburger & co

Vlees van in vrijheid levende dieren noemt met in Oostenrijk ‘Wildbret’. Vooral in de herfst staat er in restaurants veel wild op de menukaart. Niet alleen omdat het een delicatesse is. Het wordt bovendien steeds meer gewaardeerd als vetarm,…
,

Roter Veltliner,
Rotgipfler & Zierfandler

Het valt nog niet mee om ze hier te lande te pakken te krijgen, maar gelukkig wordt de moeite beloond… De zeldzame druivenrassen roter veltliner, rotgipfler en zierfandler leveren prachtige wijnen op! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine…
,

Gelber Muskateller

Fris & Vrolijk Niets zo opwekkend na een stevige wandeling als een glas Gelber Muskateller. In tien jaar tijd, tussen 1999 tot 2009, is de aanplant gelber muskateller-druiven in Oostenrijk met 267 procent gestegen, een bewijs voor de…
,

Lekker onderweg met de nieuwe ‘Via Culinaria’

Kort geleden is de 5e editie van de Via Culinaria gids voor SalzburgerLand verschenen. Nieuw in het aanbod: de 9e gastronomische route – geheel in het thema ‘bio’. Los van die route kunnen bezoekers aan SalzburgerLand in deze 190 pagina’s…
, ,

Sterren-kok Jacob Jan Boerma naar Ischgl

In het tweede weekend van juli bereidt en presenteert Nederlandse sterren-kok Jacob Jan Boerma van Restaurant De Leest in Vaassen zijn creatie voor de ‘Kulinarischer Jakobsweg’ in het Oostenrijkse Paznauntal. Voor dit culinaire concept worden…