,

Schmankerl
Zoete lekkernijen

(Vor)weihnachtliche Schmankerl: zo noemt men in Oostenrijk delicatessen die traditioneel bij de adventstijd horen. Smullen dus met onze  recepten voor klassieke Leckerbissen als Eierlikör, Kletzenbrot en knoedels met een vulling van kastanjepuree.…
© Oostenrijk Magazine
,

Sämling 88

Onbekende kruising  Sämling 88 is een kruising tussen riesling en een onbekend gebleven e druif.  In Oostenrijk maken de wijnboeren er vooral edelzoete wijnen van als Trockenbeerenauslese: een toetje op zich en een perfecte maaltijdafsluiter…
,

Recepten met maanzaad

Maanzaad (Mohn) wordt in de Oostenrijkse keuken in grote hoeveelheden gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. In het Oostenrijkse Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw grijze Graumohn verbouwd. Waldviertler Graumohn…
© Oostenrijk Magazine
,

Neuburger

Complexe autochtoon Neuburger kent een spannende geschiedenis. Het verhaal gaat dat wijnmakers Christoph Ferstl en Franz Marchendl rond 1860 een bundel druivenstokken vonden op de Donau-oever bij Ober­arnsdorf in Neder-Oostenrijk. Ze visten…
,

Het lekkerste van Oostenrijk

Mostviertler Mostbratl – langzaam in de oven gegaard varkensvlees met perenwijn (most) – is het lekkerste gerecht van Oostenrijk. Dat vinden althans de Oostenrijkers zelf.   In de wedstrijd 9 Plätze, 9 Schätze: So gut isst…
© Liesbeth van Bodegom - Willemars
,

Recepten:
Zoetwatervis

In Oostenrijk wordt van oudsher veel zoetwatervis gevangen en gekweekt én is een lange traditie in het toebereiden ervan. Zoetwatervis heeft weliswaar een minder uitgesproken smaak dan zeevis, maar is met de juiste toebereiding een echte delicatesse.…
,

Pet Nat: Natuurlijk bruisend  

Ineens was de term er in wijnwereld: pet nat, oftewel pétillant naturel. Letterlijk vertaald betekent dit: van nature bruisend. Het ‘naturel’ geeft een tegenstelling aan met klassieke mousserende wijnen als champagne of sekt, die niet van…
,

Zalige paasrecepten

De paasdagen zijn in Oostenrijk ook een culinair feest. In Zuid-Oostenrijk (met name Stiermarken) worden dan bijvoorbeeld traditioneel Pinzen, terwijl ze in het Noord-Italiaanse Friuli (waar de naar anijs geurende broodjes oorspronkelijk…
,

Weissburgunder: bescheiden elegantie

Weissburgunder spreekt velen aan. Op het terras, na het werk of bij het eten is het een onbezorgde dorstlesser met een bescheiden karakter. Hij stamt uit een druivenfamilie met eeuwenoude papieren. Zoals de naam al aangeeft, komt weissburgunder…
Oostenrijk Magazine, Liesbeth Willemars
,

Recepten:
Tolle toetjes

Het nagerecht is de kroon op elk diner. In Oostenrijk Magazine editie 1/2019 geven we recepten voor heerlijke toetjes. Ze zijn niet alleen lekker, maar zorgen ook voor leuke gespreksstof vanwege hun ‘tolle’ namen. Salzburger Nockerln,…
© Oostenrijk Magazine
,

Traminer: Een aromatische familie

Wijnen van Traminer worden in Oostenrijk maar weinig aangeplant: in 2015 slechts 284 hectare of 0,6% van de totale aanplant. Het meeste daarvan is roter traminer en gewürztraminer, met een heel klein beetje gelber traminer in Krems en in zuidoost…
,

Grensoverschrijdend Alpenkookboek

Wat hebben Franse tartiflette, Italiaanse gnocchi, Zwitserse meringues, Duitse Gulasch en  Oostenrijkse Apfelstrudel gemeenschappelijk? Ten eerste zijn het allemaal lokale specialiteiten die onlosmakelijk verbonden zijn met een vakantie…