,

Oostenrijks oranje

Orange wines zijn witte wijnen waarvan het sap tijdens de vergisting enige tijd contact heeft gehad met de schillen. Hoe lang dat schilcontact is, is niet gedefinieerd. Orange wines, bij gebrek aan een echt goede internationale term ook wel…
,

Riesling

Van oorsprong is riesling een Duitse druif: de wieg moet ergens langs de Rijn hebben gestaan. Riesling is in Duitsland zo belangrijk dat hij er ook wel de koning der wijnen wordt genoemd. De druif verspreidde zich echter naar het zuiden en kwam…

Austriataste - de smaak van Oostenrijk

Zaterdag 30 juni vindt in Den Haag het culinaire event "Austriataste" plaats. Oostenrijkse producten van de boer, producenten als STIN Gin, Die Kesselbrüder met hun WIEN Gin en Schinken stellen hun specialiteiten voor. Het event onder het…
, ,

Kostelijke Knödel

Waarom alleen tijdens je vakantie die heerlijke Oostenrijkse Knödel eten? De ronde balletjes zijn makkelijk te maken en enorm veelzijdig: van hartige huismanskost tot zomerse varianten met vruchtenvulling. Hartige knoedels zijn er zowel gevuld…
,

Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc staat behalve in Stiermarken ook in andere wijnregio’s van Oostenrijk, maar die uit het zuiden is wel het beroemdst. De aromatische druif komt oorspronkelijk uit de Franse Val de Loire. Toch doet ze het in Oostenrijk erg goed,…
,

5 wijnroutes

Elke Oostenrijkse wijnregio heeft speciaal uitgestippelde wandelroutes door wijngaarden en langs Heurigen. In Oostenrijk Magazine editie 2 geven we 5 tips. Hier de links naar de websites van de diverse routes. 1. Weinweg der Sinne: 13,9 kilometer…
,

Sankt Laurent

Proefnotities De heilige die zijn naam leende aan het rode Oostenrijkse druivenras Sankt Laurent is de patroonheilige van de koks: Laurentius. Zijn naamdag is op 10 augustus, de datum waarop de Laurenzi- of Lorenztraube begint te rijpen. Een…
, ,

Linzer Torte

De beroemde Linzer Torte, vernoemd naar de hoofdstad van Opper-Oostenrijk, is een echte vakantieklassieker. In 2005 werd in de bibliotheek van de beroemde abdij van Admont (Stiermarken) een recept voor Linzer Torte uit 1653 ontdekt. Wij geven…
,

Sidney Schutte goes Salzburg

In het beroemde toprestaurant Ikarus in Hangar 7 van Red Bull oprichter Dietrich Mateschitz wordt in december Nederlands gekookt. De gerechten zijn gecreëerd door de Nederlandse topkok Sidney Schutte. Na 10 jaar bij drie-sterrenrestaurant…
,

Weihnachtsmenü
met Tafelspitz

Op Eerste en Tweede Kerstdag wordt in Oostenrijk uitgebreid getafeld. Op het menu staat vaak Tafelspitz, karper of gans. Tafelspitz wordt traditioneel opgediend met Apfelkren (appelmoes met verse mierikswortel), gebakken aardappels en bieslooksaus.…
, ,

Schlumberger

Sekt uit Oostenrijk In Nederland en België moet je misschien even op zoek naar Oostenrijkse sekt, maar het is zeker de moeite waard. Oostenrijk heeft al een 175-jarige traditie van mousserende wijnen heeft. De kwaliteit is hoog en ze hebben…
,

Proefnotities Sekt

Het spannende van wijn is dat er altijd wel weer iets opduikt dat je enorm verrast. Zo kende ik Oostenrijkse sekt nog niet zo goed, maar werd ik na het proeven enorm blij van deze prachtige wijnen! Lees er meer over in Oostenrijk Magazine editie…