,

Weissburgunder: bescheiden elegantie

Weissburgunder spreekt velen aan. Op het terras, na het werk of bij het eten is het een onbezorgde dorstlesser met een bescheiden karakter. Hij stamt uit een druivenfamilie met eeuwenoude papieren. Zoals de naam al aangeeft, komt weissburgunder…
Oostenrijk Magazine, Liesbeth Willemars
,

Recepten:
Tolle toetjes

Het nagerecht is de kroon op elk diner. In Oostenrijk Magazine editie 1/2019 geven we recepten voor heerlijke toetjes. Ze zijn niet alleen lekker, maar zorgen ook voor leuke gespreksstof vanwege hun ‘tolle’ namen. Salzburger Nockerln,…
© Oostenrijk Magazine
,

Traminer: Een aromatische familie

Wijnen van Traminer worden in Oostenrijk maar weinig aangeplant: in 2015 slechts 284 hectare of 0,6% van de totale aanplant. Het meeste daarvan is roter traminer en gewürztraminer, met een heel klein beetje gelber traminer in Krems en in zuidoost…
,

Grensoverschrijdend Alpenkookboek

Wat hebben Franse tartiflette, Italiaanse gnocchi, Zwitserse meringues, Duitse Gulasch en  Oostenrijkse Apfelstrudel gemeenschappelijk? Ten eerste zijn het allemaal lokale specialiteiten die onlosmakelijk verbonden zijn met een vakantie…
,

Cadeautip: Wijnkronieken, het boek!

Vanaf 15 oktober 2018 is het er, het nieuwe boek van Mariëlla Beukers, onze vaste wijncolumniste! Het kreeg de toepasselijke titel Wijnkronieken, en heeft als ondertitel Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. En als je van wijn en geschiedenis…
Liesbeth Willemars
,

Kertmenü met gans

Traditioneel werd gans in Oostenrijk (vooral in Burgenland en Neder-Oostenrijk) geserveerd op 11 november, de naamdag van de heilige Martinus, om het einde van het wijnbouwseizoen feestelijk te markeren. Boeren moesten op die dag hun jonge ganzen…
,

Pinot Noir

Pinot Noir, meestal in verband gebracht met de Bourgogne in Frankrijk, staat al sinds de twaalfde eeuw in de Oostenrijkse wijngaarden en is daar beter bekend als blauer burgunder of spätburgunder. Toen het Freigut Thallern bij Gumpoldskirchen…
,

Oostenrijks oranje

Orange wines zijn witte wijnen waarvan het sap tijdens de vergisting enige tijd contact heeft gehad met de schillen. Hoe lang dat schilcontact is, is niet gedefinieerd. Orange wines, bij gebrek aan een echt goede internationale term ook wel…
Liesbeth Willemars
,

Smullen van Schmarren

Schmarren, Palatschinken, Liwanzen, Frittaten… de Oostenrijkse varianten op onze pannenkoek en poffertjes smaken minstens zo goed als ze klinken. De bekendste Schmarren-variant is de Kaiserschmarren. Rondom de herkomst van de naam zijn er…
,

Riesling

Van oorsprong is riesling een Duitse druif: de wieg moet ergens langs de Rijn hebben gestaan. Riesling is in Duitsland zo belangrijk dat hij er ook wel de koning der wijnen wordt genoemd. De druif verspreidde zich echter naar het zuiden en kwam…

Austriataste - de smaak van Oostenrijk

Zaterdag 30 juni vindt in Den Haag het culinaire event "Austriataste" plaats. Oostenrijkse producten van de boer, producenten als STIN Gin, Die Kesselbrüder met hun WIEN Gin en Schinken stellen hun specialiteiten voor. Het event onder het…
, ,

Kostelijke Knödel

Waarom alleen tijdens je vakantie die heerlijke Oostenrijkse Knödel eten? De ronde balletjes zijn makkelijk te maken en enorm veelzijdig: van hartige huismanskost tot zomerse varianten met vruchtenvulling. Hartige knoedels zijn er zowel gevuld…