© Oostenrijk Magazine
,

Sämling 88

Onbekende kruising  Sämling 88 is een kruising tussen riesling en een onbekend gebleven e druif.  In Oostenrijk maken de wijnboeren er vooral edelzoete wijnen van als Trockenbeerenauslese: een toetje op zich en een perfecte maaltijdafsluiter…
© Oostenrijk Magazine
,

Neuburger

Complexe autochtoon Neuburger kent een spannende geschiedenis. Het verhaal gaat dat wijnmakers Christoph Ferstl en Franz Marchendl rond 1860 een bundel druivenstokken vonden op de Donau-oever bij Ober­arnsdorf in Neder-Oostenrijk. Ze visten…
,

Het lekkerste van Oostenrijk

Mostviertler Mostbratl – langzaam in de oven gegaard varkensvlees met perenwijn (most) – is het lekkerste gerecht van Oostenrijk. Dat vinden althans de Oostenrijkers zelf.   In de wedstrijd 9 Plätze, 9 Schätze: So gut isst…
,

Pet Nat: Natuurlijk bruisend  

Ineens was de term er in wijnwereld: pet nat, oftewel pétillant naturel. Letterlijk vertaald betekent dit: van nature bruisend. Het ‘naturel’ geeft een tegenstelling aan met klassieke mousserende wijnen als champagne of sekt, die niet van…
,

Weissburgunder: bescheiden elegantie

Weissburgunder spreekt velen aan. Op het terras, na het werk of bij het eten is het een onbezorgde dorstlesser met een bescheiden karakter. Hij stamt uit een druivenfamilie met eeuwenoude papieren. Zoals de naam al aangeeft, komt weissburgunder…
Oostenrijk Magazine, Liesbeth Willemars
,

Recepten:
Tolle toetjes

Het nagerecht is de kroon op elk diner. In Oostenrijk Magazine editie 1/2019 geven we recepten voor heerlijke toetjes. Ze zijn niet alleen lekker, maar zorgen ook voor leuke gespreksstof vanwege hun ‘tolle’ namen. Salzburger Nockerln,…
© Oostenrijk Magazine
,

Traminer: Een aromatische familie

Wijnen van Traminer worden in Oostenrijk maar weinig aangeplant: in 2015 slechts 284 hectare of 0,6% van de totale aanplant. Het meeste daarvan is roter traminer en gewürztraminer, met een heel klein beetje gelber traminer in Krems en in zuidoost…
,

Grensoverschrijdend Alpenkookboek

Wat hebben Franse tartiflette, Italiaanse gnocchi, Zwitserse meringues, Duitse Gulasch en  Oostenrijkse Apfelstrudel gemeenschappelijk? Ten eerste zijn het allemaal lokale specialiteiten die onlosmakelijk verbonden zijn met een vakantie…
,

Cadeautip: Wijnkronieken, het boek!

Vanaf 15 oktober 2018 is het er, het nieuwe boek van Mariëlla Beukers, onze vaste wijncolumniste! Het kreeg de toepasselijke titel Wijnkronieken, en heeft als ondertitel Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. En als je van wijn en geschiedenis…
Liesbeth Willemars
,

Kertmenü met gans

Traditioneel werd gans in Oostenrijk (vooral in Burgenland en Neder-Oostenrijk) geserveerd op 11 november, de naamdag van de heilige Martinus, om het einde van het wijnbouwseizoen feestelijk te markeren. Boeren moesten op die dag hun jonge ganzen…
,

Pinot Noir

Pinot Noir, meestal in verband gebracht met de Bourgogne in Frankrijk, staat al sinds de twaalfde eeuw in de Oostenrijkse wijngaarden en is daar beter bekend als blauer burgunder of spätburgunder. Toen het Freigut Thallern bij Gumpoldskirchen…
,

Oostenrijks oranje

Orange wines zijn witte wijnen waarvan het sap tijdens de vergisting enige tijd contact heeft gehad met de schillen. Hoe lang dat schilcontact is, is niet gedefinieerd. Orange wines, bij gebrek aan een echt goede internationale term ook wel…