1000 jaar Gastein

Text: Emely Nobis

Het Gasteinerdal (Salzburgerland) werd een millennium geleden – in 1020 – voor het eerst in een oorkonde genoemd. Verkenning van het dal in het spoor van deze duizendjarige geschiedenis: van gouden bergen tot heilzaam water.

Burg Klammstein © gastein.com

Het Gasteinerdal in het Salzburgerland, met 40 kilometer het langste dal in nationaal park Hohe Tauern, heeft veel te bieden. Een landschap met almen omgeven door bergtoppen die de 3000 meter overstijgen en gletsjers tot ver in het Hohe Tauern massief, tal van wandel- en mountainbikepaden en thermale bronnen. De drie dorpen hebben elk een eigen karakter: het familiaire Dorfgastein bij het begin van het dal, het centraal gelegen moderne kuuroord Bad Hofgastein en achterin het mondaine Bad Gastein met Belle Epoque-architectuur. Het Gasteinerdal werd in 1020 voor het eerst in een oorkonde genoemd. In de eeuw die sindsdien is verstreken, veranderde de agrarische streek van weleer in een welvarende mijnbouwregio en later een mondain kuuroord. Nog steeds is die rijke geschiedenis zichtbaar in tal van historische attracties.

In Oostenrijk Magazine editie 3 gaan we op tijdreis door het dal. Het nummer ligt tot 28 augustus in de winkel en is te koop in onze webshop. Lees hier meer over het Gasteinerdal als wintersportregio.

© FREN Media, Frits Roest
© rosa wessels (rosawessels.nl)
Wormser Hütte, Montafon
© Tourismusverband Werfen
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Linder
Oostenrijk Magazine
© Steiermark Tourismus, Hartmann
© FREN Media, Emely Nobis
Bärentrail, © Bärenwald, Matthias Schickhofer