IJsstockmacher Gerhard Wimmer
Roman Wörter © FREN Media
© FREN Media, Frits Roest
Thomas Rettl © Nina Hader © Nina Hader

Kilts uit Karinthië

Het is weer eens iets anders: een ‘Schotse’ ruit uit Karinthië. Modehuis Rettl kleedt al sinds 1869 prominenten: van keizershuis tot Sean Connery. Thomas Rettl leidt het familiebedrijf sinds 1991 en vulde de traditionele collectie aan met kilts op maat. Elke Oostenrijkse provincie heeft bij ‘Rettl 1868 Kilts & Fashion’ een eigen ruitpatroon.

Uit de fles

De kleine glasblazerij van Alois Berger in Niedermauern (Oost-Tirol) smelt lege wijnflessen (bij een temperatuur van 720 graden) om tot ze de vorm van (serveer)schalen, lampen of klokken hebben.  Zoals deze fruitschaal ‘Tirolerin’ waarin een Tiroolse adelaar is gebrand.

Weense tijd

De achthoekige Würfeluhr (dobbelsteenklok), die sinds 1907 de tijd wegtikt in de Weense binnenstad, is nu ook als horloge verkrijgbaar. Normalzeit (€ 495,- met zwarte caoutchouc band) en het kleinere Normalzeit Red 36 is her-ontworpen door de New Yorker Fredi Brodmann in opdracht van kunsthandel Lichterloh uit Wenen, eigenaar van het naam- en beeldrecht van de Wiener Würfeluhren.

Slow Cooker

Slow cooking in een gaarkist is eeuwenoud en gezond. Alois Eisl en Gerlinde Egger uit ­Fuschl am See (Salzburg) ontwierpen een modern en decoratief model in verschillende maten (van eenpersoons- tot familiekist). Inclusief emaille pan (Riess) en een door Gerlinde ontworpen kussen dat de warmte vasthoudt.