Wie voor het eerst over de internationale campus van mijn Fachhochschule loopt, waant zich in een privéschool. Niets is echter minder waar, want het collegegeld hier is lager dan het gemiddelde collegegeld in Nederland. Voor dat geld krijgen we een hoop luxe: de internationale campus – een voormalig klooster – is een oud, statig gebouw. De kelders zijn omgebouwd tot kleine collegezalen en daarnaast zijn er klaslokalen met marmeren pilaren en uitbundige, gebeeldhouwde plafonds. Soms vergeet ik bijna dat ik hier kom om te studeren.
Volgend jaar krijgen we er weer zo’n mooie campus bij, midden in het centrum van Krems: de Gozzoburg. De burcht stamt uit de late Middeleeuwen en is een van de oudere gebouwen in de stad. Deze nieuwe campus krijgt een wijnbar/restaurant en momenteel helpen ik en een aantal medestudenten de manager met het samenstellen van een wijnkaart.

Schöne blaue Donau

Het is goed vertoeven in Krems! Naast het creëren van die wijnkaart ga ik in de weekenden werken. Ik ben namelijk aangenomen bij een typisch Oostenrijks restaurant op een berg, met uitzicht over de Wachau en de Donau. Zo’n baantje kun je in Nederland dus niet vinden. Het begint nu bovendien echt lekker weer te worden en dus kan er weer wijn gedronken worden in de zon, aan de schöne blaue Donau (restaurant Wellen.Spiel is een aanrader). Cafés in de hoofdstraat hebben hun terras weer open en winkels stallen hun kleding buiten uit: Krems is uit zijn winterslaap ontwaakt.

Wijnproeverij na de les

Ook op school is alles weer van start gegaan. We hebben redelijke lange lesdagen en intensieve vakken, zoals International Wine Law. De docent die we daarvoor hebben, maakt het gelukkig een stuk lichter door goede uitleg. Bovendien neemt hij altijd twee flessen wijn mee om aan het einde van het college te proeven, ook al heeft dat verder niet veel met Law te maken. Het eerste tentamen voor Business Statistics komt eraan, terwijl ik nog volop bezig ben met mijn herkansingen. De aankomende twee weken moet ik dus echt nog even zwoegen.

Kortom: studeren in Oostenrijk is niet als een driejarige vakantie: er moet gewoon gewerkt en geleerd worden. In een geweldig mooie omgeving, dat dan weer wel!