De kozijnen en ramen zitten erin! Wat is het mooi geworden; helemaal zoals we in gedachten hadden. Vier keer is er gebeld en gemaild: ‘Er staat: binnenzijde antraciet. Dat moet toch wit worden?  Maar nee, wij wilden ook de binnenzijde van de kozijnen donkergrijs. Het is in combinatie met het lichte hout een plaatje geworden. Ook de mensen van de bouw vonden het prachtig, althans… dat zeiden ze!

In Nederland zetten ze eerst de kozijnen.

Pas daarna bouwen ze er de muren omheen en als laatste gaat het glas erin. In Oostenrijk (en Duitsland) worden eerst de wanden en vervolgens de kozijnen compleet met glas erin geplaatst.
Die wanden zijn bij ons overigens op twee manieren gemaakt; het deel in de berg bevat geen ramen of deuren en is een zeer sterke beton- en staalconstructie. De overige buitenwanden en de meeste binnenwanden zijn van rode, stenen bouwblokken. De wanden worden aan de buitenzijde geïsoleerd en daarna (op de isolatie) wit gestuukt. Tot slot komt er dan bovenin nog een houten betimmering op; puur voor de sier.

De binnenmuren zijn allemaal gestuukt.

Onze pech daarbij is dat het heeft zo ongeveer de hele maand september heeft geregend, met als gevolg dat de wanden niet goed konden drogen. Ze kunnen er helaas ook niet meteen heaters op zetten omdat de boel dan gaat scheuren. Omdat eerst het vocht eruit moet, kan de buitenzijde ook nog niet geïsoleerd worden en loopt de bouw dus uit.

Wat ook uitloopt, is het plaatsen van de keuken.

Deze moet tegen de ‘bergwand’ worden geplaatst en die was drijfnat van het condens. Wij hebben in Nederland een groot inductiefornuis gekocht omdat de keukenleverancier in Oostenrijk alleen inductieplaten verkocht. Ik wilde echt een fornuis, zodat ik nu naast de combimagnetron ook nog een 90 cm-oven heb. Geschikt om voor veel mensen te koken. Precies wat ik graag doe!
Van de week heb ik m’n fornuis opgehaald. Hij moest eerst uit de verpakking en is vervolgens met behulp van een heftruck voorzichtig op de achterbank van de auto gelegd. Daarna is hij met zorg toegedekt.
Ik dacht: ik haal hem een week eerder op, zodat ik nog een paar dagen de tijd heb om iets te regelen als er iets aan mankeert. Diezelfde avond kregen we een mail dat de plaatsing van de keuken tien dagen zou opschuiven. Dat is op zich niet erg… alleen rijd ik nu drie weken met een fornuis strak op de achterbank!

Nou ja, het is weer eens wat anders dan een kinderzitje!

Servus, Elselien