Recepten

Onze receptenrubriek wordt gemaakt en geproefd door Liesbeth van Bodegom-Willemars. Zij heeft een Oostenrijkse moeder en is uitstekend thuis in de Oostenrijkse keuken.


Liesbeth Willemars
,

Kertmenu met gans

Traditioneel werd gans in Oostenrijk (vooral in Burgenland en Neder-Oostenrijk) geserveerd op 11 november, de naamdag van de heilige Martinus, om het einde van het wijnbouwseizoen feestelijk te markeren. Boeren moesten op die dag hun jonge ganzen…
,

Tijd voor Schwammerl

In de zomer en herfst verzamelen veel Oostenrijkers de Schwammerl voor hun avondmaal zelf in het bos. Je herkent deze paddenstoelenverzamelaasr aan hun uitrusting: zakmes, korf, een boek om de verschillende soorten paddenstoelen te determineren…
Liesbeth Willemars
,

Smullen van Schmarren

Schmarren, Palatschinken, Liwanzen, Frittaten… de Oostenrijkse varianten op onze pannenkoek en poffertjes smaken minstens zo goed als ze klinken. De bekendste Schmarren-variant is de Kaiserschmarren. Rondom de herkomst van de naam zijn er…
,

Kostelijke Knödel

Waarom alleen tijdens je vakantie die heerlijke Oostenrijkse Knödel eten? De ronde balletjes zijn makkelijk te maken en enorm veelzijdig: van hartige huismanskost tot zomerse varianten met vruchtenvulling. Hartige knoedels zijn er zowel gevuld…
,

Carnavals-
recepten

  Carnaval kent ook in Oostenrijk een lange traditie, inclusief typisch ‘Faschingsessen’, vaak zoete en/of vullende gerechten als stevige bodem voor een hele dag (en nacht) feesten. Het meest bekende carnavalseten zijn Faschingskrapfen…
,

Weihnachtsmenü
met Tafelspitz

Op Eerste en Tweede Kerstdag wordt in Oostenrijk uitgebreid getafeld. Op het menu staat vaak Tafelspitz, karper of gans. Tafelspitz wordt traditioneel opgediend met Apfelkren (appelmoes met verse mierikswortel), gebakken aardappels en bieslooksaus.…
,

Herfstrecepten:
Wildburger & co

Vlees van in vrijheid levende dieren noemt met in Oostenrijk ‘Wildbret’. Vooral in de herfst staat er in restaurants veel wild op de menukaart. Niet alleen omdat het een delicatesse is. Het wordt bovendien steeds meer gewaardeerd als vetarm,…
,

Zomerrecepten: Brezel & Brettljause

De Brettljause is een typisch Oostenrijkse broodmaaltijd met verschillende soorten worst, vlees en smeersels – geserveerd op een houten plank. Een kant-en-klaar recept is er niet, omdat de producten altijd uit de streek komen. Behalve kaas,…
,

Verwarmende bergkost

Hüttenkulinarik Kaiserschmarrn, Käsespätzle, goulashsoep... het traditionele eten in berghutten is vaak machtig is, met veel bloem, boter, suiker, aardappelen en vlees. Beweging kweekt immers honger. Bovendien zijn het allemaal ingrediënten…
,

Zalige kerstkoekjes

In Oostenrijk is het de gewoonte om lang voor de kerst (vaak vanaf het begin van de adventtijd) te beginnen met het bakken van Weihnachtsgebäck. Veel mensen geven elkaar op Heiligenabend zelfgebakken koekjes. Elke familie heeft wel een eigen…
,

Pompoen: heerlijke herfstgigant

Recepten met pompoen(pitten) In Oostenrijk wordt op circa 22.000 hectare pompoen verbouwd, met een opbrengst van drie- tot achthonderd kilo per hectare. De meest verbouwde variant is de Stiermarker oliepompoen. De naam zegt het al: de pompoen…